Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

onsdag12.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Kedjor hotar bojkotta den svenska apoteksmarknaden

Publicerad: 13 november 2008, 14:56

Tre stora apotekskedjor anser sig veta hur regeringen vill omreglera apoteksområdet. De hotar nu att utebli från den nya marknaden om den utformas som de befarar.


I ett brev till socialminister Göran Hägglund (kd) skriver cheferna för apoteksaktörerna Tamro, Celesio och Oriola-KD att de har fått kännedom om regeringens planer för omregleringen av apoteksmarknaden.

Enligt företagen, som gemensamt kallar sig Sveriges apoteksförening under bildande, avser regeringen inte att gå på utredarens Lars Rejes linje i frågan om hur prissättningen ska ske på den nya marknaden.

Pris ska sättas av TLV
I stället väntas regeringen, enligt föreningen, föreslå att priserna för patenterade och generiska läkemedel liksom idag ska fastställas av Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV.

Denna myndighet ska också, erfar apotekskedjorna, efter förhandlingar och avtal med tillverkarna välja ut en namngiven förpackning inom varje generisk utbytesgrupp, som sedan är den enda som får säljas i Sverige under en definierad tidsperiod på exempelvis två månader.

Dessutom vill regeringen, enligt Apoteksföreningen, göra det svårt för apotek att själva bedriva parallellimport av läkemedel.

– Vi har fått informationen från källor som vi anser vara tillförlitliga, säger Arne Överby, arbetande styrelseledamot i Norsk Medisinaldepot, NMD, som ägs av Celesio.

– Det är mycket tveksamt att vi går in på marknaden över huvud taget om det blir så här, säger han.

Varnar för högre priser
Apoteksutredaren Lars Reje har tidigare föreslagit att apoteken ska få förhandla om läkemedelspriserna direkt med tillverkarna. Arne Överby reagerar starkt på att det nu alltså inte tycks bli så - särskilt när det gäller generika.

– Priserna på generika kommer att bli betydligt högre med detta förslag jämfört med om vi skulle få förhandlingsrätt, säger han.

Sofia Wallström, departementsråd på socialdepartementet och huvudansvarig för beredningen av omregleringsfrågan, vill inte kommentera uppgifterna från Sveriges apoteksförening om formerna för omregleringen.

– Förslaget är ännu inte färdigt, säger hon.

Apoteksplaner snart offentliga

Inom kort blir regeringens förslag till omreglering av apoteksmarknaden offentligt, när det levereras till lagrådet. En proposition väntas lämnas till riksdagen i januari eller februari 2009.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev