tisdag28 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Kemipris för kartläggning av receptorer

Publicerad: 10 oktober 2012, 12:10

De två amerikanerna Robert J. Lefkowitz och Brian K. Kobilka får Nobelpriset i kemi.


Årets Nobelpris i kemi går till de två professorerna, Robert Lefkowitz och Brian Kobilka. De belönas för sina banbrytande upptäckter och kartläggning när det gäller familjen med G-proteinkopplade receptorer som är viktiga för cellernas signalsystem. Deras arbeten har varit centrala för att förstå hur dessa receptorer fungerar.

Av kroppens gener kodar närmare 1 000 för de G-proteinkopplade receptorerna, bland annat receptorer för histamin, adrenalin och dopamin. Många läkemedel verkar genom familjen G-proteinkopplade receptorer.

Anders Liljas, professor i biokemi och strukturbiologi vid Lunds universitet anser att nobelpristagarnas forskning har öppnat en lucka för läkemedelsforskningen.

– Det handlar om cellens signalsystem, i högre grad handlar det om adrenalin. Man kan säga att det här är cellens ringklocka, och det är väldigt viktigt då det finns många problem som är associerade medicinskt med det här; hjärtfrekevens, blodtryck och så vidare, säger Anders Liljas till Sveriges Radio.

Upptäckten av G-protein belönades med Nobelpriset i medicin och fysiologi 1994. Alfred G. Gilman och Martin Rodbell fick då priset ”för upptäckten av G-proteiner och rollen dessa proteiner har för cellens signalöverföring”.

Både Robert Lefkowitz och Brian Kobilka har läkarexamen.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev