Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Kemipris för metod viktig för läkemedel

Publicerad: 5 oktober 2005, 11:28

Årets Nobelpris i kemi tilldelas utvecklarna av metates-metoden. En metod som har haft betydelse för utvecklingen av bland annat läkemedel.


Priset delas av Yves Chauvin, från Frankrike och amerikanarna Robert Grubbs och Richard Schrock, som har utvecklat metatesen till en av de mest användbara reaktionerna inom den organiska kemin. Metasyntesen har skapat möjligheter för framställning av många nya molekyler, exempelvis läkemedel.

Metates betyder byta plats. I metatesreaktioner bryts och ombildas dubbelbindningar mellan kolatomer på ett sätt som får atomgrupper att byta plats. Detta sker med hjälp av speciella katalysatormolekyler.

1971 kunde Yves Chauvin i detalj förklara hur metatesreaktioner fungerar och vilka metallföreningar som katalyserar reaktionerna. Nästa steg var att om möjligt utveckla själva katalysatorerna.

Richard Schrock blev 1990 först med att framställa en metallförening som fungerade som en effektiv katalysator för metates. Ett par år senare utvecklade Robert Grubbs en ännu bättre katalysator som är stabil i luft och som därför har fått stor praktisk betydelse.

Metatesen används dagligen i kemiindustrin, framförallt i utvecklingen av läkemedel och avancerade plastmaterial.  Enligt Kungliga Vetenskapsakademien har pristagarnas insatser gett syntesmetoder som är effektivare, enklare att använda och mer miljövänliga. Lösningsmedlen som krävs är ofarliga och utsläppen mindre.

Prissumman, 10 miljoner svenska kronor, delas lika mellan pristagarna.

Sara Nilsson

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev