Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Kemisk modell i tunna rör ger ny kunskap om blodproppar

Publicerad: 30 oktober 2006, 09:23

En grupp amerikanska forskare har skapat en kemisk modell som efterliknar blodets oerhört avancerade förmåga att levra sig. Modellen kan ge ökad kunskap om varför till exempel blodproppar uppstår.


Blodet måste både kunna flyta smidigt genom ådrorna och koagulera blixtsnabbt vid en skada. Det regleras genom en fascinerande kedjereaktion som omfattar ungefär 80 olika steg.

Nu har forskare vid University of Chicago i USA lyckats härma blodets förmåga att levra sig i en enkel kemisk modell som bara består av tre huvudsakliga steg. Två grundläggande beståndsdelar är ämnen som sätter igång koagulationsprocessen och ämnen som hindrar koagulation i frånvaro av skada.

Forskarna har använt så kallad mikrofluidik, en metod där reaktionerna sker i kanaler som bara är någon mikrometer i diameter. Metoden gör det möjligt att kontrollera var de olika substanserna befinner sig och i vilken miljö de reagerar med varandra.

Modellen gav förväntat svar när reaktionerna skedde i en miljö som geometriskt påminde om verkliga blodkärl. Men när geometrin ändrades upphörde koagulationsförmågan, i linje med tidigare studier som visat att flödet och blodkärlens form spelar en viktig roll.

De amerikanska forskarna simulerade också små kärlskador och konstaterade att modellen gav väntat svar, substanserna bildade en form av koagel.

Modellen gör det möjligt att studera viktiga faktorer som ligger bakom bildandet av blodproppar, bland annat vilken roll koncentrationen av det protein som frisätts vid kärlskada, vävnadsfaktor, spelar när blodet levrar sig.

PNAS, 2006; 103: 15747–15752

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev