Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Kenneth Johansson är beredd att ställa upp

Publicerad: 12 januari 2006, 12:56

Förbättrad tillgänglighet och bättre villkor för vårdpersonalen. Det är de två första viktiga frågorna för Kenneth Johansson (c) om han blir sjukvårdsminister.


Centerns sjukvårdspolitiske talesman blir tydligt smickrad när han får veta att han fått flest röster i Dagens Medicins enkät om vem som ska bli borgerlig sjukvårdsminister.

- Jag är väldigt glad att det finns ett stöd för mitt namn, säger Kenneth Johansson.

Han gör också klart att han är beredd att ställa upp som minister, förutsatt att den borgerliga alliansen vinner valet och han får frågan av sin partiordförande.

Kenneth Johansson, 49 år, är riksdagsledamot och ledamot i socialutskottet. Till yrket är han socionom och under många år har han arbetat som tjänsteman i Landstinget Dalarna. Han anser att hans bakgrund som socionom och det mångåriga uppdraget som ordförande i socialnämnden i Falun ger honom en bra bas när det gäller betydelsen av vård- och omsorgsfrågorna.

- Det jag brinner för är alla människors lika rätt - men också insikten om att det finns människor som är utsatta, säger han.

Om Dagens Medicins enkät skulle bli verklighet och Kenneth Johansson verkligen blir Sveriges näste sjukvårdsminister finns det två saker han skulle vilja sätta tänderna i på en gång.  För det första är det tillgängligheten i vården.

- Medicinskt sett har vi en bra sjukvård, tekniskt sett har vi en bra sjukvård - men vi brister väldigt mycket i rätten att komma till, säger han.

Den andra viktiga frågan är vårdpersonalen. Kenneth Johansson vill höja vårdyrkenas status bland ungdomar, bland annat genom att utveckla karriärmöjligheter och stimulera parterna till lönehöjningar. Och så tänker han öka möjligheterna att starta egen verksamhet:

- Stopplagen ska i papperskorgen!

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev