söndag24 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Kex kommer inom kort

Publicerad: 19 november 2010, 13:48

Nu har Kronans Droghandel fått godkänt för sin IT-lösning Kex. Nästa år ska all personal utbildas i en eller två dagar.


Apotekens Service AB har godkänt Kronans Droghandels expeditionssystem – eller Kex, som det kallas.

Receptarien Petra Carlsson, som är utbildningsansvarig, tror att personalen kommer att känna igen rutinerna i det nya systemet.

– Miljön kommer att se annorlunda ut, men du kommer att göra samma steg i Kex som du gör i ATS. Du ska kontrollera dos, du ska kontrollera läkaren och du ska se att doseringen stämmer. När det gäller de farmaceutiska stegen är det ingen skillnad, säger hon till Dagens Apotek.

Kex bygger på Pharma Logica från Logica, men Kronans Droghandel har valt att själva anpassa systemet till företagets verksamhet. Att IT-systemet enkelt kan fortsätta utvecklas har varit viktigt för Kronans Droghandel.

– Om vi vill erbjuda någonting nytt så ska det vara lätt för oss att införa det. Jag tror inte att systemet kommer att vara perfekt i början, men när vi tillsammans med våra medarbetare ser saker som inte fungerar bra så ska det vara lätt att förändra, säger IT-direktör Juha Alskog.

Pharma Logica bygger i sin tur på Microsofts affärssystem Navision, som används inom detaljhandeln. All personal på Kronans Droghandel ska använda Kex, som är ett helhetssystem för receptexpediering, kassa, sortiment och inköp.

– Grundfilosofin är mindre dator och mer kund. Man ska ha så mycket tid som möjligt för att jobba med kunden och inte sitta och blippa på en skärm. Det är då vi verkligen kan erbjuda en bra service till kunden, för det är ju en person de vill träffa, säger Juha Alskog.

Under 2011 överger Kronans Droghandel ATS övergångslösning. De första pilotprojekten startar i slutet av denna månad och i början av mars nästa år börjar apoteken använda Kex på riktigt.

Alla 1 300 anställda kommer att få tillbringa en eller två dagar i en datasal tillsammans med någon av de 15 Kex-instruktörer som har anställts.

Utbildningarna ordnas på tio platser i landet, berättar Petra Carlsson. Tillbaka på arbetsplatsen kommer personalen också att få möjlighet att fortsätta träna via en utbildning på sina egna datorer.

– Där kan man öva och öva tills man känner sig trygg i systemet. Och när apoteken börjar arbeta i Kex-systemet så kommer vi att ha en instruktör där för att stötta. Vi vill ha ett nära samarbete mellan apoteken och Kex-instruktörerna så att de lätt kan fånga upp frågor och funderingar och eventuella orosmoment, säger Petra Carlsson.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev