Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

KI-anknuten forskare hotas av avrättning

Publicerad: 3 februari 2017, 10:35

Under en föreläsningsresa i Iran fängslades den tidigare KI-forskaren Ahmadreza Djalali. Hans svenska kollegor har försökt uppmärksamma utrikesdepartementet på fallet. Men nu hotas Jalali av en snar avrättning.


Ämnen i artikeln:

Karolinska institutet

– Detta är fruktansvärt tragiskt. Han är en timid, mjuk och varm person som uppskattas av alla, säger Heléne Nilsson, ordförande i svensk katastrofmedicinsk förening samt kollega med Ahmadreza Djalali i ledningen för det europeiska masterprogrammet i katastrofmedicin.

Ahmadreza Djalali gjorde doktorandstudier vid Karolinska institutet under åren 2009 till 2012. Efter disputationen gjorde han en postdoc i Italien och kom sedan tillbaks till Sverige med sin familj i oktober 2015.

– Han förberedde här sin docentur vid Karolinska institutet och jobbade bland annat med uppdrag inom EU. Han är en mycket framstående forskare. Primärintresset är jordbävningskatastrofer och vad man kan göra för att stabilisera byggnader som till exempel sjukhus, säger Gunnar Öhlén, Djalalis tidigare handledare i doktorandarbetet på Karolinska institutet.

Men under en föreläsningsresa till Iran i april 2016 fängslades Ahmadreza Djalali anklagad för anti-iransk verksamhet, enligt hans svenska kolleger. Först visste de dock inte vad som hänt utan de fick reda på att han var svårt skadad i en trafikolycka.

Under tiden i det ökända Evin-fängelset i Teheran har Djalali bara haft mycket sparsam kontakt med sin familj i Sverige.

– Han fick ringa ett två minuter långt samtal i månaden, men då ville han bara veta hur det var med oss, säger hans fru Vida Mehrannia till Expressen.

– Vi vill bara att han ska komma hem, säger hon.

Enligt uppgifter ska Ahmadreza Djalali ha tvingats skriva på en bekännelse i fängelset men det är oklart vad det är han ska ha bekänt. Under den senaste tiden har Ahmadreza Djalali hungerstrejkat. Och för några dagar kom ett ännu värre besked.

– Då hade han ett möte med en domare som meddelade att min make kommer att avrättas, säger Vida Mehrannia till Expressen.

Hon har skrivit ett brev till statsminister Stefan Löfven om att han ska ta upp sin makes fall under ett statsbesök i Iran den 11 till 12 februari.

Även hans svenska kollegor har engagerat sig.

– Vi har varit i kontakt med utrikesdepartementet som har fått allt material vi har. Där har man varit lyhörda, men vi vet inte hur departementet har agerat, säger Gunnar Öhlén.

Dagens Medicin har sökt kommentarer från statsminister Stefan Löfven och utrikesdepartementet. Så här kommenteras fallet av Anna von Corswant, presschef på Karolinska institutet:

”KI har fått information om att en forskare ska sitta fängslad i Iran på oklara grunder utan att få någon rättegång. Vi har inte fått uppgifterna bekräftade men om informationen stämmer är det förstås fullständigt oacceptabelt att en människa fängslas och riskerar straff utan rättegång. KI:s rektor har fått en inbjudan att delta i den delegation till Iran som leds av statsminister Stefan Löfven. Mot bakgrund av det som har hänt är det ännu inte bestämt om hon kommer att delta.”

Ahmadreza Djalali är iransk medborgare. Han och hans familj, inklusive två barn, har permanent uppehållstillstånd i Sverige.

Texten har uppdaterats kl 15.04 med en kommentar från KI.

Uppdatering måndag 6 feb: Så kommenterar UD och statsministern fallet.

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Karolinska institutet

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev