fredag3 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

KI erbjuder onlinekurser globalt

Publicerad: 17 februari 2014, 10:05

Karolinska institutet bjuder in världens studenter att ta del av sina kunskaper med stora öppna onlinekurser.


Till hösten startar Karolinska institutet sina onlinekurser, som kallas MOOC:s, vilket står för massive open online courses.

– Vi har ett uppdrag att komma ut med den kunskap vi har och det här är ett bra sätt. Att vara ett internationellt universitet är en av våra grundpelare. Vi behöver också synas på en global arena för utbildning. Framöver kommer det att vara konkurrens om duktiga studenter och här är många namnkunniga universitet med, säger Jan-Olov Höög, professor vid Karolinska institutet, till Dagens Medicin.

De nätbaserade utbildningarna är ett samarbete med det internationella utbildningskonsortiet EDX, som i sin tur ursprungligen är ett samarbete mellan toppuniversiteten Harvard University och MIT, Massachusetts Institute of Technology. Konsortiet är inte vinstdrivande.

– Det här är en form av distansutbildning som har uppgraderats med tiden. Det görs kortare videoinspelningar av föreläsningar som varvas med uppgifter till studenterna. Sen kommer det finnas olika diskussionsforum. Läraren kommer in vid ett senare tillfälle, säger Jan-Olov Höög.

En av de första öppna onlinekurserna var en Stanfordkurs som drog 160 000 studenter. Riktigt så många räknar inte Jan-Olov Höög med att Karolinska får till hösten.

– Vi tror på ett par tusen studenter. Det är mycket även det och det är en spännande utmaning. Vi kommer att kunna utveckla vår pedagogik även för vanliga distansutbildningar.

Redan nu kan man ansöka om plats på fyra kurser som kommer att vara öppna för vem som helst oberoende av förkunskaper. De ämnen som är klara är en kurs i beteendemedicin, en statistikkurs utifrån ett open source-verktyg, hur man bedriver och utvärderar randomiserade studier samt – inte minst – en introduktion till ämnet global hälsa, där professor Hans Rosling är med och föreläser.

– En del kommer att följa kurser bara på rent intresse, andra kommer att följa upp med tentamen och få ett kursintyg. På kort sikt har vi inte löst det här med poäng och verifikationen av att det är rätt student som gör tentamen, säger Jan-Olov Höög.

CHARLOTTA KJELLBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev