Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

KI-forskare kan lösa Netflix-mordfall

Publicerad: 17 oktober 2016, 12:10

I dokumentärserien ”Making a murderer”, som visas på Netflix, tas livstidsdömde Steven Averys fall upp.


Ämnen i artikeln:

Karolinska institutet

Forskare vid Karolinska institutet (KI) ska göra ett test av blodspår som ska visa om han är oskyldigt dömd eller inte.

Kirsty Spalding, forskare i molekylärbiologi vid KI, tittade på serien. När det slog henne att Avery sitter i fängelse trots att inget ordentligt test av blodet har gjorts kontaktade hon hans advokat, skriver Svenska Dagbladet.

– Jag mejlade till henne att ”jag tror vi kan avgöra med radioaktiv koldatering huruvida blodet är planterat eller inte”. Hon återkom inom en halvtimme, säger hon till tidningen.

Enligt filmmakarnas teori är Avery oskyldigt dömd — och lokal polis och åklagare ska ha planterat hans blod i 25-åriga fotografen Teresa Halbachs bil.

54-åringen friades i delstaten Washington i USA efter att ha suttit i fängelse i 18 år, oskyldigt dömd för våldtäkt och mordförsök 1985.

I november 2005 greps Avery på nytt, misstänkt för mord, och två år senare dömdes han till livstids fängelse för mordet på Halbach.

Det som gör testet möjligt är så kallad radioaktiv koldatering. Den stora ökningen av mängden radioaktiva kolatomer i förhållande till icke-radioaktivt kol fungerar som en tidsaxel som kan vara till hjälp när man ska datera exempelvis mänsklig vävnad.

– Nu tänkte jag att vi kan mäta graden av radioaktivt kol i relation till vanligt kol och därmed veta om blodet i Steven Averys fall är från 1996 eller när mordet på Teresa Halbach utfördes 2005, säger Spalding.

Om blodet är gammalt är det ett tecken på att det är planterat.

När testet ska utföras är oklart.

TT

Ämnen i artikeln:

Karolinska institutet

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev