Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

KI fortsatt högt placerat på ranking

Publicerad: 18 augusti 2014, 09:18

Foto: Camilla Svensk

Karolinska institutet håller ställningen som ett av världens medicinska toppuniversitet.


På årets upplaga av Academic Ranking of World Universities har tre svenska lärosäten kvalat in på topp 100 i kategorin medicin och farmaci. Högst ranking bland de nordiska universiteten har Karolinska institutet som är placerat på 12:e plats. Endast amerikanska universitet och ett brittiskt, Cambridge, har högre placeringar.

På plats 45 återfinns Göteborgs universitet och på plats 51–75 Uppsala universitet.

Högst poäng i rankingen över medicinska universitet har Harvard i Massachusetts, USA, och det är också det universitet som har högst poäng på listan där samtliga universitet rangordnats för alla kategorier sammantaget.

Listan är gjord av Center for World-Class Universites i Shanghai. Förra året kom Karolinska institutet på plats 11 på samma ranking som bland annat bygger på publiceringar, citeringar och antal nobelpris.

På en annan stor ranking, World Reputation Ranking, som publicerades i mars i år och bygger på enkätsvar från 60 000 akademiker om vilka universitet som har bäst rykte  halkade både Lunds universitet och Uppsala universitet ut från topp 100-listan, vilket väckte mycket uppmärksamhet. På den listan, som var generell och inte enbart gällde medicin, var det enbart Karolinska institutet som återfanns i topp 100.

World Reputation Rankings

Relaterat material

Karolinska högt på global rankning

SAMUEL LAGERCRANTZ

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev