Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

KI fortsätter att tappa förtroende

Publicerad: 23 augusti 2018, 14:27

Karolinska institutet fortsätter att dala i trovärdighet i allmänhetens ögon. Det visar Sifos anseende-rankning av svenska lärosäten 2018.


Ämnen i artikeln:

Karolinska institutet

Från en toppnotering 2014 har Karolinska institutet, KI, ramlat ner till tredje plats från slutet bland de 20 rankade svenska lärosätena.

– Vi ser ju allvarligt på att vi tappar i anseende och nu ska vi titta på vad som gör att det fortsätter, säger Peter Andreasson, presschef på Karolinska institutet.

Sifos analys förklarar det låga anseende framför allt med Macchiariniskandalen som gav kraftigt utslag redan i 2016 års mätning. Sifo ser det också som sannolikt att det beror på ”namnsmitta” i samband med mediernas kritik av Nya Karolinska universitetssjukhuset.

Det är samma slutsatser som dragits på KI.

– Vi är rätt säkra på att det är en kombination av det som hände kring Macchiarini och det fokus som varit på Karolinska universitetssjukhuset och Nya Karolinska, det är inte konstigt om allmänheten har svårt att hålla isär det, säger Peter Andreasson.

I internationella rankningar har KI fortsatt högt anseende, skriver Sifo, men betonar att det minskade förtroendet hos den svenska allmänheten inte är oviktigt. Dock är söktrycket på KI fortsatt högt, enligt Peter Andreasson.

Fem i topp i mätningen är Chalmers tekniska högskola, Kungliga tekniska högskolan, Lunds universitet, Uppsala universitet och Lunds tekniska högskola.

SUSANNA PAGELS

Ämnen i artikeln:

Karolinska institutet

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev