tisdag28 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

KI kritiseras av Högskoleverket

Publicerad: 10 november 2006, 14:43

En person med utländsk läkarexamen ville ansöka till en forskarutbildning vid Karolinska institutet, KI. I stället fick han under en prövoperiod arbeta vid ett forskningslaboratorium. Högskoleverket kritiserar nu KI för hanteringen av ärendet.


Mannen, som är från Uganda och har en barnläkarexamen från Ryssland, hävdar i sin anmälan till Högskoleverket att han av en professor på KI blivit lovad en forskartjänst för doktorsexamen.

Villkoret var att han först skulle genomgå en prövoperiod vid det aktuella forskningslaboratoriet. Det finns dock, enligt Högskoleverket, inget lagligt utrymme att anta en doktorand på prov.

– När någon har visat sitt tydliga intresse för att antas som doktorand borde KI antingen ha nekat honom detta eller prövat hans ansökan enligt den ordning KI har för detta. Att låta honom arbeta under en så kallad prövotid är inget som är godkänt i högskoleförordningen, och mannen hade under den perioden inte den rättsäkerhet han borde ha haft, säger Theresa Edelman, verksjurist vid Högskoleverket.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev