Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

KI kritiseras för visstidsanställningar

Publicerad: 28 maj 2014, 05:00

Universitetslärarna sätter Karolinska institutet högst upp på sin svarta lista över lärosäten med flest tidsbegränsade anställningar. Men KI ser inget problem med förstaplatsen.


I snitt är en tredjedel av tjänsterna vid svenska lärosäten visstidsanställningar. På Karolinska institutet är varannan tjänst tidsbegränsad. Sveriges universitetslärarförbund, Sulf, konstaterarar att KI toppar listan och det är inte första gången.

– Vi är så mycket mer forskningstunga än andra universitet, över 85 procent forskning. Därför blir det stort genomslag för våra anställningar, säger Mats Engelbrektson, personaldirektör på Karolinska institutet, till Dagens Medicin och fortsätter:

– Om man skalar bort till exempel personer anställda efter pension, så är siffran nere på 38 procent. Om man tar bort postdoktorerna är 14 procent tidsbegränsade kvar. Och om man tar bort forskarassistenter, då är vi så långt nere som på 5,5 procent tidsbegränsade anställda.

Sulf anser att Karolinska i onödan staplar visstidsanställningar på varandra efter doktorsexamen. Men Karolinska är nöjt med systemet. En postdoc-tjänst varar i fyra år och tjänster som forskarassistent lika länge.

– Vi tror att man måste få tid på sig att meritera sig som forskare, för att bli etablerad och självständig och ha en egen forskningslinje. Vi tycker att det är ett system som vi kan stå för, det är bra, säger Mats Engelbrektson.

Av de anställda som är kvinnor har 54 procent en tidsbegränsad anställning vid KI, samma siffra för männen är 44 procent.

Har du något svar på varför det är fler kvinnor än män som är visstidsanställda?

– Nej, det har jag inte spontant. Men det får vi titta närmare på om det skulle finnas någon skevhet där, säger Mats Engelbrektson först.

Han återkommer i ett mejl med beskedet att de tjänster som forskare har tidigt i karriären, som doktorander, postdoc-tjänster och forskarassistenter, är kvinnodominerade vid Karolinska.

CHARLOTTA KJELLBERG

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev