Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

KI-ordföranden vill inte kasta skit

Publicerad: 2 februari 2017, 10:23

Att Karolinska institutets tilltänkta nya rektor först tackat ja till Göteborgs universitet, men sen ändrat sig, påverkar inte förtroendet, enligt KI:s ordförande. Ny version


Ämnen i artikeln:

Karolinska institutet

Reaktionerna från Göteborgs universitet blev starka när den norske medicinprofessorn, och rektorn för Oslo universitet, Ole Petter Ottersen, i sista minuten hoppade av från kandidaturen som rektor vid Göteborgs universitet för att istället ta samma befattning på Karolinska Institutet.

– Ole Petter Ottersen har stått inför styrelsen och sagt att han vill komma till Göteborgs universitet, och vi hade skickat in förslaget om honom till regeringen. Att han då ändå fortsätter processen med KI är inte hederligt. Och från KI:s sida är det inte juste. De kunde ha kollat med oss, säger Cecilia Schelin Seidegård, ordförande för Göteborgs universitet, GU, till Dagens Medicin.

I en debattartikel i Göteborgs Posten beskriver medlemmar ur rekryteringskommittén på GU avhoppet som ”en studie i svek och ohederlighet som skadar hela den svenska akademien”.

Ordföranden för KI, Mikael Odenberg tycker att varje universitet har rätt att bedriva sin egen rekryteringsprocess, oberoende av varandra. Kritiken i debattartikeln tänker han inte besvara, säger han.

– Det är under min värdighet att vi kastar skit på varandra. I slutändan är det den sökande som avgör vilken tjänst han eller hon tar. Det är inte första gången som någon hoppar av från ett toppjobb i ett sent skede.

Att både Göteborgs universitet och KI sökte rektor samtidigt har varit känt och att Ole Petter Ottesen varit intressant på bägge håll var heller ingen hemlighet, enligt Mikael Odenberg.

– Jag beklagar att rekryteringsprocessen av en ny rektor till Karolinska Institutet stannade av när regeringen bytte ut styrelsen. Det gjorde att vi hamnade efter Göteborgs universitet, säger Mikael Odenberg.

Han säger också att han varit i kontakt med Cecilia Schelin Seidegård på GU och berättat att KI gått vidare med ansökan från Ole Petter Ottersen.

– Detta var något jag råkade få höra förra tisdagen, då vi redan skickat in pappren till regeringen, säger Cecilia Schelin Seidegård om samtalet.

Hon tror att händelsen kan påverka förtroendet för akademin och dess företrädare.

– Regeringen talar om att det är viktigt med tillit för akademin. Då behövs personer med stark moralisk kompass. Det här agerandet är märkligt, säger hon.

Mikael Odenberg på KI tycker visserligen att händelseutvecklingen har varit ”olycklig” och beklagar den. Men att den skulle påverka förtroendet för KI, tror han inte.

– Inte alls. Om de i Göteborg plötsligt ser Ole Petter Ottersen som en skurk, så ska de väl vara glada att de slipper honom. Jag ser honom inte som en skurk. I Göteborg har de ju snabbt hittat en annan rektor, så slutet gott allting gott, säger Mikael Odenberg.

Som ny rektor för Göteborgs universitet föreslås nu Eva Wiberg, prorektor vid Lunds universitet.

Forskningsminister Helene Hellmark Knutsson (S) uttalar sig inte om rektorstillsättningarna i det här läget. Hennes pressekreterare hänvisar till att regeringen tar ställning till lärosätenas förslag på rektorer först när dessa har lämnats in, vilket ännu inte skett.

Ole Petter Ottersen har via presstjänsten vid Universitetet i Oslo avböjt att kommentera tillsättningen innan regeringen tagit slutlig ställning.

Relaterat material

Norsk rektor väntar KI

MIA WÄRNGÅRD

Ämnen i artikeln:

Karolinska institutet

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev