Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

KI-professor chef för nytt regeringsråd

Publicerad: 29 november 2007, 13:23

Regeringen tillsätter ett socialt råd. Rådet ska ge regeringen vetenskapligt underlag inför beslut inom bland annat hälso- och sjukvården. Ordförande för rådet blir Kristina Alexanderson (bilden), professor vid Karolinska institutet.


Nyheten om att regeringen vill tillsätta ett socialt råd fanns med redan i budgetpropositionen, som regeringen lade fram i september.

På torsdagen presenterades det nya sociala rådet vid en presskonferens av socialminister Göran Hägglund (kd) och socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson (m).

– Regeringen vill att det politiska förändringsarbetet i större utsträckning ska bygga på bevisat effektiva metoder. Med tillsättandet av ett socialt råd tar regeringen ett stort steg mot en vetenskapligt förankrad socialpolitik, säger socialförsäkringsministern i ett pressmeddelande.

Rådet ska enligt TT bland annat belysa relevant forskning inom det socialpolitiska området och utvärdera de insatser som regeringen beslutar om. Utvecklingen av nya och dyra läkemedel är en av de saker som kan belysas.

Ordförande för rådet blir Kristina Alexanderson, professor i socialförsäkring vid Karolinska institutet och författare till flera av regeringen beställda rapporter om sjukskrivningar.

Rådet ska inom det socialpolitiska området bli en motsvarighet till det ekonomiska rådet.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News