Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

KI-professor frias från fuskanklagelser

Publicerad: 30 november 2016, 12:00

Foto: Camilla Svensk

En utredning om misstänkt oredlighet i forskning av en ledande forskare på Karolinska institutet har avskrivits utan åtgärd av rektor Karin Dahlman-Wright. Det finns inget som visar att någon oredlighet ska ha förekommit.


Ämnen i artikeln:

Karolinska institutet

I våras kom en anonym anmälan in till Karolinska institutet med vaga uppgifter om att minst två patienter i ett av professorns publicerade arbeten inte uppfyllt inklusionskriterierna och att de tagits med för att försköna resultaten. Studien gällde en behandlingsmetod för svårt sjuka patienter.

Forskaren har tidigare haft ett samarbete med den skandalomsusade kirurgen Paolo Macchiarini och uppgifterna om fuskanklagelserna fick uppmärksamhet i media.

Vid en granskning konstaterar dock en expertgrupp vid Centrala etikprövningsnämnden att det inte finns någon ”anledning att anta att patienter eller inklusionskriterier har fabricerats eller manipulerats”. Visserligen kunde inte expertgruppen av sekretesskäl få tillgång till patientjournalerna men den konstaterar att dokumentationen över forskningen har varit god.

Vilka patienter som felaktigt skulle ha tagits med i studien har inte kunnat preciseras av anmälaren. Expertgruppen prövade att ta bort de två deltagare som uppvisade bäst resultat från studien. Trots detta förändrades varken studiens slutsats eller den statistiska signifikansen för resultaten.

Karolinska instituts rektor går på samma linje som expertgruppen och skriver i sitt beslut att ”det som framkommit i ärendet inte utgör oredlighet i forskning”.

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Karolinska institutet

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev