Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

KI-professor hade avtal med fuskande forskare

Publicerad: 24 januari 2006, 13:22

Karolinska institutet, KI, dras nu in i "en av de största skandalerna i vetenskapens historia". Redan i mars förra året inledde KI och forskaren Jonas Frisén ett samarbete med Hwang Woo-Suk, den koreanske forskare som nu erkänt fusk.


"Jag är verkligen förbluffad. Det är så otroligt dumt. Utsikten att lyckas med en sådan här bluff är i princip noll. Systemet bygger på hederlighet".

Så kommenterade nyligen stamcellsforskaren Jonas Frisén det som kallats "en av de största skandalerna i vetenskapens historia".  Två år tidigare hade den sydkoreanske forskaren Hwang Woo-Suk slagit världen med häpnad när han, i tidskriften Science, hävdade att han lyckats producera 30 livskraftiga mänskliga embryon genom kloning. Ur dessa embryon, påstod han senare, hade han lyckats utvinna stamceller, en upptäckt som skulle kunna ha blivit det första steget mot nya behandlingsmetoder för en rad sjukdomar.

Jonas Friséns kommentar kom i Svenska Dagbladet den 10 januari i år, samma dag som en expertgrupp slog fast att Hwang Woo-Suk fabricerat "nästan allt".

Men Jonas Frisén berättade aldrig för tidningens reporter att han själv hade ett avtal med Hwang Woo-Suk.

- Vi har aldrig haft ett samarbete. Jag har varit där på en konferens och en av våra medarbetare har varit där på besök. Däremot fanns det planer på ett sådant samarbete, något som vi nu självfallet har lagt på is, säger Jonas Frisén, professor vid Karolinska institutet.

"Ett avtal är ett avtal"  Men Jan Carlstedt-Duke, dekanus för forskning vid KI, bekräftar att samarbetet etablerades redan i mars förra året. Då skrevs ett samarbetsavtal mellan KI och Seoul National University, det universitet där Hwang Woo-Suk var verksam innan han för någon vecka sedan slutade.

- Samarbetet gällde Hwang Woo-Suk å ena sidan och Jonas Frisén å den andra. Avtalet gällde samarbete kring embryonala stamceller. Däremot hade samarbetet tack och lov inte kommit särskilt långt när fusket väl uppdagades, säger Jan Carlstedt-Duke.

Enligt Jan Carlstedt-Duke har samarbetet inte medfört några kostnader för KI. Däremot har avtalet inneburit att Korean Science and Engineering Foundation, Koreas motsvarighet till Vetenskapsrådet, betalat KI motsvarande 4 miljoner kronor för en flödescytometer, ett instrument som används inom forskning.

- Ett avtal är ett avtal och vi har meddelat Seoul National University att vi gärna fortsätter samarbetet, men då naturligtvis inte med doktor Hwang och hans medarbetare, säger Jan Carlstedt-Duke.

En rad moraliska tveksamheter  I Sydkorea har stamcellsskandalen varit förstasidesstoff. Detta eftersom den även avslöjat en rad andra moraliska tveksamheter. Bland annat att de mänskliga ägg som användes i försöken kom - mot betalning - från Hwang Woo-Suks medarbetare.

Den 6 december förra året publicerade en av Sydkoreas största tidningar, JoongAng Daily, en artikel om fusket där Jonas Frisén citeras. Enligt tidningen sade han då att "de etiska frågeställningar som rests (kring Hwang Woo-Suks forskningsmetoder, red anm) inte kommer att påverka samarbetet."

- Jag har aldrig någonsin pratat med en koreansk tidning. Man måste skilja på det vetenskapliga fusket och de etiska frågeställningarna. Det är två olika saker. Självfallet är det inträffade helt fel. Samtidigt måste man förstå att etik är kulturellt betingat. Det som gäller här behöver inte gälla där, och vice versa, säger Jonas Frisén.

Journalisten Donghee Whon ingår i det team på JoongAng Daily som bevakar skandalen. Hon kan inte bekräfta citatet men är inte förvånad.

- Väldigt många av de forskare som arbetat med Hwang Woo-Suk och som vi varit i kontakt med har helt ändrat eller tagit tillbaka tidigare uttalanden, efter det att den här skandalen uppdagades, säger hon.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev