Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

KI-protest mot akutförslag

Publicerad: 4 september 2014, 08:08

KI protesterar mot en bantning av akuten på NKS. Begränsas patientunderlaget finns det risk för att NKS inte duger som utbildnings- och forskningssjukhus.


Programkontoret för Nya Karo­linska fick i våras landstingets uppdrag att utreda det smalaste möjliga inflödet av patienter till akutmottagningen på NKS, Nya Karolinska Solna. En preliminär analys stannade vid en ned­re gräns vid 13 000 patient­besök per år.
Den nedskärningen gjorde att KI, Karolinska institutet, drog igång en stor utredning och en konsekvensanalys lämnades i juli till Programkontoret. KI anser att 13 000 besök per år inte ger tillräckliga volymer vård för utbildning av läkare, sjuksköterskor och andra grupper.

– Även för den kliniska forskningen blir patientunderlaget för litet, det gäller inte minst för de stora folksjukdomarna, säger Kerstin Tham, prorektor på KI.

Enligt landstingets inriktnings­beslut från 2012 ska NKS akutmottagning begränsas till att vara en ”blåljusakut”. Patienter ska komma dit via ambulans, helikopter eller via remiss från annan vårdgivare.

På NKS ska det därmed inte finnas någon vanlig akutmottagning dit sjuka människor själva kan vända sig. Det beror på att sjukhuset ska rikta in sig på den mest avancerade sjukvården för de svårast sjuka och skadade.

I KI:s konsekvensanalys före­språkas att NKS ska dimensioneras för 25 000 till 30 000 patientbesök om året, dubbelt så många som på den bantade akuten. KI rekommenderar också att NKS ska ha ett definierat upptagningsområde på cirka 80 000 invånare, motsvarande Solna stad. Därmed går KI ifrån principen om att NKS endast ska ta emot blåljuspatienter.

Bantas akutmottagningen och får ett alltför snävt patientunderlag finns det, enligt KI, uppenbara risker för att NKS inte kan användas som undervisningssjukhus. Delar av NKS kan också få svårt att upprätthålla sin status som universitetssjukhus.

Enligt Annika Tibell, medicinsk chef på Programkontoret för Nya Karolinska, pågår arbetet som bäst med att organisera och dimensionera akutmottagningen. Innan landstingets direktiv om att utreda en ”mini­akut” var även Program­kontoret inne på att akutmottagningen behöver 30 000 patient­besök om året.

Men dimensioneringen är inte klar än, uppger Annika Tibell. Detsamma gäller frågan om hur de ska få rätt patienter att komma till NKS. Hon vill inte kommentera KI:s förslag om ett fast upptagningsområde av Solnas storlek.

Skulle volymen på NKS-akuten fastställas till cirka 30 000 besök medför det inga extra kostnader eller leder till förseningar, enligt Annika Tibell.

Efter starka reaktioner från sjukvården tonar nu hälso- och sjukvårdsförvaltningen ner direk­tivet om en miniakut. Det handlade främst om att få fram uppgifter om hur liten akuten kan göras om den endast ska ta emot patienter som behöver högspecialiserad vård, enligt pressekreterare Erik Berglund.

Men KI tog förvaltningens direktiv på tillräckligt stort allvar för ta fram storsläggan.

VIVIANNE SPRENGEL

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev