måndag25 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

KI-revision: Martin Ingvar agerade oaktsamt

Publicerad: 16 maj 2017, 10:10

Martin Ingvar

Foto: Pax Engström Nyström

Karolinska institutets tidigare vicerektor Martin Ingvar har enligt lärosätets internrevision agerat oaktsamt i samband med försäljningen av en it-plattform.

Ämnen i artikeln:

Karolinska institutetRegion Stockholm

JK


Enligt en granskning i Dagens Nyheter har Martin Ingvar tjänat flera miljoner på att sälja en it-plattform som enligt kritiker utvecklats gemensamt av Karolinska institutet, KI och Stockholms läns landsting, SLL.

Det var med anledning av denna som KI lät frågan gå till internrevision.

– Enligt internrevisionen har professorn i vissa delar agerat oaktsamt med risk för förtroendeskada för KI, även om det inte går att säga att agerandet kring ägande och vidareförsäljning bryter mot KI:s regelverk. Samtidigt pekar internrevisionen på en del brister i KI:s regelverk, dessa är redan kända av KI och en översyn har därför redan inletts, säger Anders Ekbom, vikarierande prorektor vid Karolinska institutet, i ett uttalande på lärosätets hemsida.

Martin Ingvar valde förra veckan att föregå utredningen, efter att ha tagit del av faktasammanställningen. Han avgick då från sin post som vicerektor och ställde även sin plats till förfogande ”vad gäller övriga uppdrag utanför KI som kan vara relevanta i detta sammanhang”.

Peter Ambroson är chef för KI:s internrevision och den person som ligger bakom rapporten.

– Eftersom regelverket är otydligt är det svårt att agera rätt. Sedan tror jag att tajmingen kring var de befann sig i utvecklingsskedet av den här applikationen som styrde. Det är också ett glapp mellan KI och SLL när innovationer ska gå över i förvaltning, säger han till Dagens Medicin.

Ursäktar otydligheterna och glappet Martin Ingvars oaktsamhet?

– Nej, nej. Det gör de inte. Men hade man skrivit ett tydligt avtal och varit transparent så hade man undvikit stora delar av det här.

Hur allvarligt är det som hänt?

– Det ingår i vår uppgift på KI att innovationer ska över till näringslivet så det är mer en förtroendeskada för oss, speciellt med tanke på de positioner han hade. Bedömningen kring det ekonomiska ligger på landstingssidan.

Gjorde Martin Ingvar rätt när han klev av från sin roll som vicerektor, eller hade han kunnat sitta kvar?

– Det är omöjligt för mig att svara på, det måste han svara på själv. Internrevisionen tar bara fram ett underlag och jag rekommenderar ledningen att ta ställning till hans övriga roller.

Läs hela revisionsrapporten här.

Relaterat material

KI-chef avgår efter kritik

Martin Ingvar svarar på kritiken bakom intern utredning

KI:s vicerektor under intern utredning

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev