tisdag31 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

KI riskerar 8 miljoner i upphandlingsböter

Publicerad: 23 augusti 2019, 10:18

Foto: Jesper Cederberg, Thinkstock

Karolinska institutet har genomfört en otillåten direktupphandling av molekylärbiologiska produkter. Det anser Konkurrensverket, KKV, som nu yrkar hos Förvaltningsrätten i Stockholm att KI ska dömas att betala 8 miljoner kronor i upphandlingsskadeavgift.

Ämnen i artikeln:

Karolinska institutet

Konkurrensverket inledde en undersökning av Karolinska institutets, KI:s, inköp av molekylärbiologiska produkter efter ett tips. Trots att tidigare ramavtal för sådana inköpt löpt ut, och inget nytt korrekt upphandlat avtal har funnits på plats, så köpte KI ändå in molekylärbiologiska produkter. Efter sin utredning fastställde Konkurrensverket upphandlingens värde till över 126 miljoner kronor, exklusive moms.

”Om offentliga inköp inte konkurrensutsätts genom ett öppet anbudsförfarande går man miste om möjligheten att göra den bästa affären till de bästa villkoren. Det ställs höga krav på en upphandlande myndighets planering och organisation. Brister i den planeringen gör det inte möjligt att direktupphandla på ett otillåtet sätt”, säger Rikard Jermsten, Konkurrensverkets generaldirektör, i en presskommentar.

Det aktuella leveransavtalet rör molekylärbiologiska produkter, tillbehör för molekylärbiologiska undersökningar, utrustning och kit, som KI ingått med ett företag den 23 augusti 2018 utan föregående annonsering.

Enligt huvudregeln i Lagen om offentlig upphandling, LOU, ska upphandlingar annonseras och alla leverantörer få möjlighet att lämna, respektive ansöka om att få lämna, anbud.

”Det saknades skäl att ingå avtal utan sådan annonsering. Leveransavtalet utgör därmed en otillåten direktupphandling”, skriver Konkurrensverket i sin ansökan om en upphandlingsskadeavgift till Förvaltningsrätten.

KI själv har hävdat att det var möjligt att tillämpa ett förhandlat förfarande utan föregående annonsering på grund av ”synnerlig brådska”, bland annat för att man har kontinuerligt behov av molekylärbiologiska produkter och att upphandlingen omfattar ett stort antal produkter. De aktuella produkterna i upphandlingen är KI:s enskilt största upphandlingsuppdrag sett till arbetsinsats. Dessutom hävdar KI att upphandlingen av molekylärbiologiska produkter hade blivit försenad eftersom ansvarig upphandlare hastigt avslutat sin anställning och flera rekryteringsförsök misslyckats.

Det ursprungliga ramavtalet löpte ut den 31 december utan möjlighet till förlängning. Enligt Konkurrensverket har förseningen orsakats av KI:s bristande planering, till exempel hade KI kunnat annonsera en upphandling redan under 2017 innan KI:s interna upphandlingsresurs avslutat sin tjänst. Därför kan undantaget för synnerligen brådska enligt LOU inte tillämpas. Inte heller något annat undantag, som för ”tekniska skäl”, är tillämpligt, hävdar Konkurrensverket.

Konkurrensverket skriver i sin ansökan till Förvaltningsrätten att otillåtna direktupphandlingar är en av de allvarligaste överträdelserna inom upphandlingsområdet och sanktionsvärdet ska därför ofta vara högt. Att det rör sig om en otillåten direktupphandling talar också för ett högt sanktionsvärde. Dessutom är det fråga om ett högt kontraktsvärde. Konkurrensverket anser därför att upphandlingsskadeavgiften som KI ska dömas till att betala bör vara 8 miljoner kronor.

Karolinska institutet vill inte kommentera Konkurrensverkets ansökan till förvaltningsrätten.

”KI har inga kommentarer med hänvisning till den kommande rättsliga prövningen”, skriver Andreas Andersson, pressekreterare på Karolinska institutet, i ett mejl till Dagens Medicin.

BOEL HALLDÉN

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev