Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

KI:s partners säljer organ från kineser som avrättats

Publicerad: 17 oktober 2006, 11:15

Karolinska institutet i Solna har ett nära samarbete med flera kinesiska universitet som tjänar miljontals kronor på att sälja och transplantera organ från avrättade fångar.


Karolinska institutet i Solna har ett nära samarbete med flera kinesiska universitet som tjänar miljontals kronor på att sälja och transplantera organ från avrättade fångar.

I torsdags, den 12 oktober, träffades representanter för Sveriges medicinska fakulteter i Lund och presenterade vad respektive fakultet har eller vill ha för samverkan med Kina. Målet är en gemensam önskelista, en skrivelse till utbildningsdepartementet där det tydligt ska framgå vilket forskningssamarbete fakulteterna vill ha med Kina i framtiden.

Av det dokument som Karolinska institutet,  KI  , hade gjort i ordning inför mötet framgår att institutet redan har ett intensivt samarbete med Kina. Varje år kommer runt sex större kinesiska delegationer till Karolinska institutet och sedan år 2000 har  KI  slutit samarbetsavtal med flera olika kinesiska universitet och forskningsinstitut. Ett par av dessa är Fudan University i Shanghai och Peking University, som Karolinska institutet ingick ett nära samarbete med i oktober 2005.

Av bilderna att döma var det idel glada miner vid invigningsceremonin. Drottning Silvia kramar den kinesiska vetenskapsministern Xu Guanhua och ler.  KI  :s representant, professor Jan Carlstedt-Duke, är minst lika glad – även om han får nöja sig med att hålla ett uppförstorat diplom som intygar de goda relationerna mellan Karolinska och Fudan University.

Tjänar miljoner på avrättade
Men ingenstans i den officiella informationen nämns att både Peking University och Fudan University tjänar miljontals kronor varje år på att sälja och transplantera organ från avrättade kinesiska fångar.

Ett exempel är Beijing International Medical Support Network Centre. Det är ett företag som säljer och marknadsför organtransplantationer från fem olika sjukhus i huvudstaden Peking, däribland Beijing University Hospital som ägs och drivs av  KI  :s samarbetspartner Peking University.

Av företagets hemsida framgår att det varje år förmedlar runt 270 levertransplantationer och 250 njurtransplantationer till ett sammanlagt värde av cirka 375 miljoner svenska kronor.

Och på hemsidan erkänner företaget utan omsvep det som många människorättsorganisationer misstänkt i flera år – att de organ som företaget säljer kommer från avrättade fångar. Under avdelningen "Fråga /svar" står det:

Q: Do the organs come from alive or dead donors?

A: The donor organs come from people that are executed in China.

Ett annat exempel är Zhongshan Hospital i Shanghai, ett sjukhus som ägs och drivs av Fudan University.

Sjukhusets engelskspråkiga hemsida ägnas nästan uteslutande åt att marknadsföra transplantationer till potentiella utländska patienter. Så kallad transplant tourism har ökat dramatiskt i Kina de senaste åren.

På hemsidan går det bland annat att läsa att en ny lever kostar 130 000 dollar, motsvarande en knapp miljon svenska kronor. Att väntetiden för ett nytt organ är mellan en vecka och en månad och att hotellrum i alla prisklasser går att ordna.

Bekräftades inofficiellt i fjol
Kinesiska myndigheter har aldrig bekräftat denna handel med organ från avrättade fångar. Det var inte förrän i november i fjol som Kina, om än inofficiellt, avslöjade var organen kommer ifrån.

Det berättar Carl-Gustav Groth, professor emeritus i transplantationskirurgi vid  KI  och medlem i en  WHO  -panel som kartlägger transplantationsverksamhet runtom i världen. Han säger att det skedde på ett  WHO  -möte i Filippinerna.

– Då, för första gången, erkände vice hälsovårdsministern Jiefu Huang bland annat att det förekommer att organ tas från avrättade fångar och att det görs i ganska stor skala, det handlar om tusentals organ varje år. Bara under 2005 genomfördes cirka 3 500 levertransplantationer i Kina. Nästan samtliga organ kom från avrättade fångar, säger Carl-Gustav Groth.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev