Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

KI:s sjuksköterskeutbildning mister examinationsrätten

Publicerad: 2 december 2008, 13:24

KI:s sjuksköterskeutbildning mister examinationsrätten

Karolinska institutet i Solna fråntas sin rätt att utexaminera sjuksköterskor. Högskoleverket anser inte att utbildningen håller tillräckligt hög kvalitet.


Sjuksköterskeutbildningen på Karolinska institutet, KI, kritiserades redan i den granskning av landets vårdutbildningar som Högskoleverket presenterade våren 2007. Mer än ett år senare har inte bristerna åtgärdats. Högskoleverket pekar bland annat på att andelen lärare som har skrivit en doktorsavhandling är för liten.

Därför har myndigheten beslutat att frånta KI rätten att utexaminera sjuksköterskor.

– Vi tycker att det är väldigt bra att Högskoleverket ställer höga krav. Det är bara att beklaga att vi inte har hunnit färdigt med vårt förbättringsarbete. Personalen har gjort ett fantastiskt arbete men inte nått riktigt ända fram, säger KI:s rektor Harriet Wallberg-Henriksson till Dagens Medicin.

Alla blivande sjuksköterskor som har påbörjat sin utbildning på KI kommer att få gå färdigt. Däremot kan inga nya studenter tas in i vår. Högskoleverkets beslut innebär att KI kan ansöka om att få tillbaka examensrätten tidigast om ett år.

Fram till dess står lärosätet, som har som vision att vara Europas ledande medicinska universitet 2010, utan grundutbildning för sjuksköterskor.

Är det inte lite pinsamt?

– När vi pratar om att vi ska vara Europas ledande medicinska universitet är det framför allt forskningsdelen man mäter. Det mest akuta nu är att ta hand om dem som blir oroliga och upprörda över det här beslutet, säger Harriet Wallberg-Henriksson.

Högskoleverket har också beslutat att frånta Uppsala universitet rätten att utexaminera specialistsjuksköterskor. Högskolan i Skövde får inte utexaminera vare sig sjuksköterskor eller specialistsjuksköterskor.

Övriga vårdutbildningar som kritiserades efter granskningen 2007 har åtgärdat bristerna och får behålla sin examensrätt.

Relaterat material

31 vårdutbildningar kritiseras

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev