Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

KI stänger Heckscherrapporten

Publicerad: 13 februari 2017, 11:38

Mikael Odenberg när han i slutet av november i fjol presenterades som ny ordförande för KI:s konsistorium av Helene Hellmark Knutsson (S), minister för högre utbildning och forskning.

Foto: Samuel Åsgård

Utredningarna om Paolo Macchiarini läggs nu till handlingarna, säger Mikael Odenberg, ordförande i Karolinska institutets styrelse.


Ämnen i artikeln:

Karolinska institutetPaolo Macchiarini

I slutet av januari hade Karolinska institutets styrelse, det så kallade konsistoriet, ett extrainsatt sammanträde. Syftet var dels att diskutera rekryteringen av lärosätets nya rektor, dels att ge de nya ledamöterna en chans att sätta sig in i utredningarna kring skandalkirurgen Paolo Macchiarini.

Enligt Mikael Odenberg, ordförande i Karolinska institutets konsistorium, pågår det arbete med i princip alla de rekommendationer som lyfts fram i Sten Heckschers rapport om hur lärosätet hanterat turerna kring Paolo Macchiarini. Vid mötet fick de nya ledamötena möjligheten att diskutera rekommendationerna, det var enligt ordföranden inte något beslutssammanträde.

– Nu lägger vi Heckscher och Asplund till handlingarna och börjar med det långsiktiga arbetet som har att göra med styrning, organisation och mycket annat på KI, säger Mikael Odenberg till Dagens Medicin.

Så det nya konsistoriet är helt ok med de beslut som den tidigare styrelsen fattat kring rekommendationerna?

– Ja, vi är tillfreds med det arbete som pågår. Det innebär inte att det inte kommer en massa ytterligare också, det får vi återkomma till längre fram. Men nu har vi formellt stängt ner själva Heckscherrapporten.

I mitten av januari lämnade KI:s tidigare rektor Harriet Wallberg in en JO-anmälan mot både lärosätet och utredaren Sten Heckscher med anledning av den senares utredning. Mikael Odenberg säger att han har noterat anmälan men att den bara nämndes i förbifarten på mötet.

Så ni diskuterade den inte?

– Nej. Den där JO-anmälan har ingenting med KI att göra. Hon har en massa invändningar mot Sten Heckschers slutsatser och beskrivningar. Och det kan väl hon ta med honom, det angår inte KI.

Mikael Odenberg fortsätter:

– KI är inte ansvarigt för vad Heckscher skriver i sin utredning. Så ur KI:s synpunkt är den där JO-anmälan helt ointressant.

Dagens Medicin har sökt övriga ledamöter i KI:s styrelse, men utan att få ytterligare kommentarer.

Relaterat material

Ex-rektor anmäler KI och Heckscher

Ett år efter Experimenten – så vill forskningsministern återskapa förtroendet

Här är KI:s nya styrelse

Jens Krey

Teamledare – nyheter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev