Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Kirurg fälld i domstol efter misslyckad operation

Publicerad: 11 juni 2008, 12:00

En läkare dömdes i dag av Hovrätten över Skåne och Blekinge till böter för framkallande av fara för annan. Anledningen är en operation som gick snett för snart tre år sedan.


Det var år 2005 som läkaren, en thoraxkirurg och före detta överläkare vid Universitetssjukhuset i Lund, genomförde ingreppet som senare ledde till åtal och slutligen till dagens dom.

Natten mellan den 21 och 22 december opererade läkaren en 56-årig patient för akut aortadissektion typ A. Under ingreppet var syretillförseln till patientens hjärna avstängd under 118 minuter.

Normalt ska inte syretillförseln vara bortkopplad längre än 30 minuter, och den utdragna avstängningen ledde troligen till de svåra hjärnskador patienten ådrog sig under ingreppet.

Några veckor senare avled också patienten, dock inte till följd av hjärnskadorna, utan på grund av andra komplikationer efter operationen.

Kirurgen har hela tiden hävdat att operationen efterhand visade sig så komplicerad att han hade att välja mellan att låta patienten dö på operationsbordet, och att hålla syret avstängt så länge som han gjorde.

Läkaren stod redan förra året inför rätta i tingsrätten för händelserna i samband med ingreppet, men friades då från brott.

Men hovrätten resonerar alltså annorlunda än tingsrätten och dömer läkaren, som är i 50-årsåldern, till 80 dagsböter.

Åklagaren hade i första hand velat se en dom där läkaren fällts för vållande till grov kroppsskada, men hovrätten beslutade att fälla för den mindre grova brottsrubriceringen, framkallande av fara för annan.

Hovrätten avvisar även de skadeståndskrav som 56-åringens anhöriga ställt.

Bland annat Läkarförbundets ordförande, Eva Nilsson Bågenholm, har tidigare kritiserat beslutet att åtala läkaren.

– Vi har ett system med Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd som ska ta hand om de här frågorna, sade hon när det stod klart att läkaren skulle åtalas.

Domen kommer sannolikt att överklagas till Högsta domstolen, rapporterar TT.

-  Om domen står sig kommer det innebära att läkarna inte försöker till det yttersta att rädda liv, för gör man någonting utöver vad metoden föreskriver, så riskerar man att fällas i domstol, säger Mikael Nilsson, läkarens advokat, till nyhetsbyrån.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev