Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Kirurg har lärt sig att säga "nja"

Publicerad: 15 oktober 2008, 08:15

Kirurg har lärt sig att säga

Kirurgen Karim Askaryar har jobbat inom svensk sjukvård i tio år och han känner igen sig i avhandlingen om att det ofta uppstår problem när utländska läkare ska kommunicera med sina kollegor.


– Det tar tid innan man lär sig hur man ska kommunicera. Vilka regler som gäller, vad man kan säga och inte säga, säger Karim Askaryar, överläkare på kirurgkliniken vid Kungälvs sjukhus.

När Karim Askaryar kom hit från Afghanistan var det svårast för honom att kommunicera med andra läkare. Fortfarande i dag tycker han att han har lättare att prata med sjuksköterskor än med sina äldre läkarkollegor.

– När man kommer hit som läkare från utlandet finns det svenska läkare som har svårt att acceptera att man är lika bra eller bättre än de och därför lyssnar de inte när man kommer med förslag.

Behöver lära sig regler
Att utbilda alla inom vården i kommunikation är en god idé, tycker Karim Askaryar. Men viktigast är att utländska läkare får kunskap om ”de oskrivna reglerna”. Det tog tid innan han själv lärde sig alla regler som finns i Sverige. En är att ingenting är rätt eller fel. Det gäller att vara försiktig när man kritiserar sina kollegor. Enligt Karim Askaryar är det osvenskt att säga rakt ut när någon har gjort fel.

– Det är väldigt sällan som man utrycker sig rakt i Sverige. Alla är alltid så försiktiga. Jag har lärt mig att alltid säga nja till allt.¨

Karim Askaryar känner också igen sig i bilden av att utländska läkare tar sig tid till sina patienter. Han är noga med att förklara allt han gör för patienten och tycker att en god kontakt underlättar för att ställa en korrekt diagnos. När det gäller kontakten med kollegor säger Karim Askaryar att det blir bättre med tiden.

Relaterat material

Problem när utländska läkare talar med sina svenska kollegor

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev