Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag22.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Kirurg varnas av HSAN - för tredje gången

Publicerad: 15 Februari 2007, 14:23

En kirurg vid ett sjukhus i Region Skåne har för tredje gången varnats av Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, HSAN. Orsaken till varningen var att han under bakjour agerat för passivt.


Ärendet gäller en 14-årig flicka som en natt våren 2004 kom in till sjukhuset med svåra smärtor efter en bukoperation, skriver Sydsvenskan.

Primärjouren kontaktade ett flertal gånger under natten den nu varnade kirurgen, som hade bakjour i hemmet, men dennes bedömning var att det gick att avvakta.

På morgonen konstaterades att flickans tunntarm var perforerad efter den tidigare operationen.

Kirurgen har angivit att han hade stort förtroende för primärjouren, men just detta gör att HSAN anser att kirurgen borde ha tagit primärjourens misstankar på större allvar.

HSAN ser även extra allvarligt på kirurgens passivitet med tanke på att han varnats två gånger tidigare.

De tidigare varningarna gäller kirurgens agerande under primär- och bakjour vid två dödsfall på sjukhuset, 1998 och 2002, skriver Sydsvenskan.

Socialstyrelsen har tidigare krävt att kirurgen inte ska ingå i sjukhusets jourverksamhet, vilket han dock fortfarande gör. Men divisionschefen på den aktuella kliniken uppger för Sydsvenskan att kirurgen numera alltid befinner sig på sjukhuset under bakjour, och alltså inte längre har jour i hemmet.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev