Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag10.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Kirurg vill skapa gemensam väntelista till bråckoperation

Publicerad: 16 September 2003, 14:22

Kent Lundholm är kirurg, men arbetar också med att utveckla ett IT-system som ska samordna Västra Götalandsregionens väntelistor för bråckoperationer.


- Det är främst det demokratiska problemet med olika långa väntetider som fått mig att engagera mig i det här, säger han.  Idén föddes när kirurgkliniken på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg skulle börja rapportera in uppgifter om väntetider till Landstingsförbundet.   - Det var en manuell process som tog en massa sekreterartid. Jag tyckte det var dumt att vi inte hade ett IT-system som hanterade väntelistor.   Kent Lundholm började utveckla ett system tillsammans med ett litet dataföretag han arbetat ihop med tidigare. Målet är att uppgifter om patienten fylls i av patienten själv eller av en läkare, och systemet ska visa när och var i regionen nästa lediga tid hos en specialistläkare finns.

Fått klartecken från regionen  Dessutom görs en automatisk första bedömning av hur hög prioritet patienten har utifrån de uppgifter som husläkaren eller patienten själv fyllt i.  Systemet är än så länge en prototyp, men projektet har just fått klartecken från regionen om att gå vidare med att ta fram en specifikation för en "skarp" version för bråck. Förhoppningsvis ska det sedan kunna användas till fler diagnoser.  - Det är ett mycket spännande projekt, säger Marianne Hanning, projektledare för Landstingsförbundets väntetidsprojekt.   - Vi behöver mer sådant, att man vågar pröva nya vägar, säger hon.  Att börja med en väldefinierad diagnos inom planerad kirurgi är bra, menar hon, eftersom det är en tydlig vårdprocess. Hon påpekar att det är viktigt att utvärdera om patienterna blir nöjda med systemet, och att se till att det inte innebär merarbete för husläkarna.  - Det är förvånande att det här inte har gjorts för tio år sedan, säger Kent Lundholm.

Cecilia Bohlin

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev