Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Kirurgen åtalad för grov våldtäkt

Publicerad: 17 augusti 2007, 09:53

Den plastikkirurg i Malmö som suttit häktad sedan i juni har i dag åtalats för grov våldtäkt mot en patient. Åklagaren menar att mannen missbrukat den förtroendeställning han har som läkare.


Som Dagens Medicin tidigare berättat misstänks läkaren för att ha gett den unga kvinnan narkosmedlet propofol och sedan ha våldtagit henne när hon inte kunde röra sig.
Enligt åtalet som lämnades in i dag är våldtäkten att betrakta som grov eftersom kvinnan befann sig i ett hjälplöst tillstånd och för att mannen missbrukade sitt förtroende som läkare.

Läkaren åtalas också för framkallande av fara för annan. Även det brottet ska ha begåtts mot samma kvinna, rapporterar Kvällspostens nätupplaga.
Läkaren ska i samband med att kvinnan skulle genomgå en behandling för fyra år sedan ha gett henne det sömngivande medlet Dormicum.
– Det var en situation där hon fick andningsproblem men där det inte fanns någon utrustning för att hantera situationen om problemen förvärrats, säger kvinnans målsägarbiträde Elisabeth Massi Fritz till KvP.se.

Sent på torsdagseftermiddagen kom också beskedet att utredningen om ytterligare fem sexbrott som plastikkirurgen misstänks för återupptagits. Åklagaren som tidigare hade hand om utredningen beslutade i måndags att lägga ned den, men både de fem kvinnornas målsägarbiträde och polisen begärde överprövning.
Vice överåklagare Birgitta Frenqvist i Göteborg slog fast att det i samtliga fem ärenden finns vittnen som inte hörts och att det saknas uppgifter från sakkunnig om operationsrutiner. Därför har förundersökningen nu återupptagits.

Kvinnornas målsägarbiträde Max Fredriksson uppger att de utöver de sex tidigare kända fallen finns ytterligare sju kvinnor som kontaktat honom och berättat att de utsatts för brott av plastikkirurgen.
– Tre av dessa gäller våldtäkt, de övriga mildare former av sexuella brott. Jag har uppmanat dem att ta kontakt med polisen, säger han till Dagens Nyheter.

Plastikkirurgen nekar till brott.

Läs tidigare artiklar:

Häktad plastikkirurg fortsätter neka 

Läkare åtalas för våldtäkt 

Läkare misstänks ha våldtagit patient vid behandling 

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev