Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Kirurgen tar ut gallblåsan genom patientens mun

Publicerad: 22 augusti 2006, 12:26

I Göteborg planerar kirurger att ta bort gallblåsor och blindtarmar helt utan att öppna patientens buk. Istället opererar kirurgen i bukhålan genom patientens magsäck, som nås genom munnen och matstrupen.


Per-Ola Park, överläkare vid kirurgkliniken vid Sahlgrenska universitetssjukhuset/Östra i Göteborg, har sedan flera år tränat så kallad transgastrisk kirurgi på försöksdjur.

Tekniken går ut på att patienten opereras genom magsäcken med instrument som förts in genom hals och mun. På så sätt görs inga snitt alls i huden.   - Vi tror att en transgastrisk operation är mindre traumatisk och därför leder till att patienten får mindre ont efter operationen och snabbare kommer på fötter, säger Per-Ola Park.

I mars 2004 var han och hans kollegor först i världen med att ta ut en gallblåsa via magsäcken. Ingreppet, gjort på en gris, beskrivs i tidskriften Gastrointestinal Endoscopy 2005;61(4):601-6. Teamet har även gjort tarm­anastomoser, gastric bypass­operationer, steriliseringar, vidgat magmunnar samt tagit bort delar av magsäcken - allt på gris.

Rent praktiskt arbetar kirurgen genom ett vanligt gastroskop som förs ned i magsäcken genom patientens hals. I spetsen sitter en videokapsel, och i gastroskopet ligger två kanaler, där kirurgen kan föra ned instrument.   - En förutsättning för transgastriska operationer är att kunna sy genom gastroskopet. Vi har utvecklat en enkel teknik för det. Vi klarar oss med två kanaler, säger Per-Ola Park.

Vid en vanlig titthålsoperation har kirurgen oftast fyra ingångshål, eller portar, för att föra in instrument i kroppen. - I framtiden kanske gastroskopen utvecklas så att det går att få ned fler kanaler med instrument, men nu använder vi oss av den teknik som står till buds, säger Per-Ola Park.

20 brustna magsår ska opereras   Han anser sig nu vara redo att börja göra transgastriska operationer på människor. I höst startar en studie där 20 patienter med brustna magsår ska ingå. Just den operationen är bra att börja med, eftersom andra buk­operationer är tänkta att göras via magsäcken.

Några gånger har kirurgerna i Göteborg redan prövat den nya sytekniken på människor. Ett fall var en äldre kvinna, där Per-Ola Park gick ned med ett gastroskop av andra skäl och upptäckte ett brustet magsår, som han sydde ihop genom gastroskopet.

Patienten behöver inte sövas  Magsäcken saknar känsel. Rent teoretiskt är det möjligt att göra vissa bukoperationer utan att patienten behöver vara under full narkos, som är förenat med risker. Men det skulle i så fall endast gälla enklare ingrepp.   - Det är inte aktuellt att dra ut en gallblåsa genom munnen på en vaken patient, eftersom det är obehagligt, säger Per-Ola Park.

I försöken på gris har teamet lärt sig handgrepp för att hålla magsaft kvar i magsäcken. Men om magsaft skulle läcka, är den steril. Värre är risken för infektioner på grund av bakterier från munnen, säger Per-Ola Park:   - Vi funderar kring en lösning där gastroskopet omsluts av ett sterilt rör, en "övertub".

Teamet planerar att redan i höst söka tillstånd för att i en studie ta ut gallblåsor och blindtarmar på människor. Och på sikt kan en lång rad ingrepp vara aktuella för transgastrisk kirurgi, tror Per-Ola Park. Det kan gälla steriliseringar, fetmakirurgi eller till och med hjärt­operationer, där hjärtat skulle nås genom matstrupen.   - Vi vet inte vad den här tekniken kan leda till, eftersom den är under utveckling, säger han.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News