Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Kirurger på Sahlgrenska startar eget

Publicerad: 13 juni 2007, 16:18

Sedan flytten av ortopedin har ryggkirurgin på Sahlgrenska universitetssjukhuset haft svårt att hinna med. Nu har tre rygg­kirurger tröttnat, sagt upp sig och startat eget.


Vid årsskiftet 2005/2006 koncentrerades merparten av ortopedin på Sahlgrenska universitetssjukhuset till Mölndal. Flytten har vid flera tillfällen kritiserats hårt av personalen i Mölndal.

På ryggkirurgin som blev kvar på Sahlgrenska har missnöjet också varit stort. Brist på operationssalar och långa köer – det är bakgrunden till att ryggkirurgerna Åke Blixt, Olle Hägg och Bengt Lind nu sagt upp sig för att starta eget.

– Det ställdes på sin spets i höstas när vi föreslog ett samarbete där vi kunde operera en del patienter utanför Sahlgrenska. Det blev blankt nej, säger Åke Blixt.

Tanken var att läkarna skulle jobba kvar på Sahlgrenska universitetssjukhuset på deltid och sedan hyra in sig i andra lokaler i Göteborg för att göra vissa enklare operationer i egen regi. När sjukhusledningen inte visade intresse för förslaget beslutade Åke Blixt, Olle Hägg och Bengt Lind att starta eget. Den 1 april slutade de på Sahlgrenska för att dra igång Spine Center Göteborg. Planen är att erbjuda alla typer av icke akut ryggkirurgi undantaget skolioser.

Men något avtal med Sahlgrenska har företaget inte fått. Sjukhuset har däremot köpt in 200 ryggoperationer från Capio och Spenshult – trots att det innebär att patienterna inte kan opereras i Göteborg.

– Ledningen tycks ha sett vår verksamhet som ett svek och en fientlig handling eftersom man hellre tecknar avtal med företag utanför Göteborg, säger Åke Blixt.

Rädsla för personalflykt

Peter Nyberg, verksamhetschef för ortopedin på Sahlgrenska universitetssjukhuset, säger att ett av skälen till att man inte slutit avtal med de tre läkarna är rädslan för personalflykt. Om sjukhuset tecknar avtal med privata vårdgivare i Göteborg är risken att fler anställda väljer att sluta.

– Det är ett strategiskt val som sjukhusledningen har gjort. Dessutom räknar vi med att kunna ha full produktionstakt från oktober och då behöver vi förhoppningsvis inte lägga ut fler operationer, säger han.

Just nu utför Spine Center Göteborg ryggoperationer på uppdrag av privata IFK-klinken, som i sin tur har kontrakt med Västra Götalandsregionen och bland annat opererar patienter från Sahlgrenska universitetssjukhuset.

– Det är oklart vilka uppdrag vi kommer att ha framöver. Men oavsett vad som händer så fortsätter vi som ryggkirurger – gärna i samarbete med andra sjukhus i och utanför regionen, säger Åke Blixt.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev