Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Kirurger vill operera fler metastaser

Publicerad: 22 november 2007, 12:38

Fler patienter med spridd kolorektalcancer skulle kunna räddas med metastas­kirurgi. Det är en slutsats i en uppföljning av nästan 1 500 patienter med metastaserad kolorektalcancer i Stockholms läns landsting.


Varje år drabbas runt 5 700 svenskar av cancer i tjock- eller ändtarm, kolorektalcancer. Ungefär var femte har fjärrmetastaser vid diagnostillfället. Prognosen är då mycket dålig, men om tumören har spridits i begränsad grad är metastaskirurgi ett möjligt alternativ.

Forskare i Stockholm har nu gjort den hittills största genomgången av patienter med metastaserad kolorektalcancer i Sverige. De har följt alla 1 449 patienter som diagnostiserats med metastaserad sjukdom 1995–2004 i Stockholms läns landsting.

Andelen patienter som genomgått metastaskirurgi har ökat, från 3 procent under åren 1995–1999 till 7 procent 2000–2004. Bakgrunden är bland annat bättre metoder för diagnostik och kirurgi.

Hos den minoritet av patienterna som genomgått metastaskirurgi och fått både primärtumör och metastaser bortopererade var femårs­överlevnaden 37 procent. Motsvarande siffror för patienter som bara fått primärtumören bortopererad eller som enbart fått onkologisk eller palliativ behandling var 4 respektive 0 procent.

– Vi ser tydligt att de selekterade patienter som genomgår metastaskirurgi har förbättrad överlevnad.
Därför är det viktigt att vi verkligen hittar alla som är lämpliga för metastaskirurgi. Även om antalet metastasoperationer i Sverige har ökat, ligger våra siffror något lägre än i andra västeuropeiska länder. Här finns troligen en förbättringspotential, säger Josefin Segelman, kirurg på Karolinska universitetssjukhuset i Solna och en av forskarna.

Hon och hennes kollegor poängterar att fler patienter  skulle kunna hittas om fler fick tillgång till multidisciplinär bedömning, där onkologer, kirurger, röntgenläkare och patologer gör en samlad bedömning om patienten är lämpad för metastaskirurgi.

I den aktuella studien fick 63 procent av patienterna en multidisciplinär bedömning under åren 1995–1999, jämfört med 78 procent under åren 2000–2004.

Forskare

Namn: Josefin Segelman, Henrik Hellborg, Toom Singnomklao och Anna Martling.
Projekt: Uppföljning av patienter med metastaserad kolorektal­cancer.
Finansiering: Alf-medel, Cancerföreningen i Stockholm med flera.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News