Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Kirurgi kan ge minnesförlust

Publicerad: 30 december 2011, 13:52

En ny studie visar att patienter kan drabbas av minnesförlust och koncentrationssvårigheter i flera månader efter ett kirurgiskt ingrepp. Men nikotin kan förebygga problemen.


Studien som har genomförts av forskare vid Karolinska institutet och University of California visar att kirurgiska ingrepp ökar inflammatoriska proteiner. Dessa skadar i sin tur blodhjärnbarriären vilket kan leda till kognitiva försämringar i form av minnesförlust, koncentrationssvårigheter och inlärningsproblem.

Studien visar att de kognitiva störningarna är vanligast under den första veckan efter det kirurgiska ingreppet. Men hos en tiondel av de vuxna patienterna kan de finnas kvar tre månader efter ingreppet.

Problemen med minne, koncentration och inlärning efter kirurgiska ingrepp är vanligare hos äldre patienter. Studien visade också att tillförsel av nikotin före det kirurgiska ingreppet förhindrade skadan på blodhjärnbarriären så att patienterna inte drabbades av kognitiva problem, skriver Karolinska institutet i ett pressmeddelande.

SAMUEL ÅSGÅRD

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev