Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

måndag17.05.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Kirurgi tar bort kilon men inte läkemedelskostnader

Publicerad: 22 november 2002, 15:40

Personer som opereras för fetma sänker kraftigt sin förbrukning av läkemedel mot diabetes och hjärtsjukdom. Men de totala läkemedelskostnaderna förändras inte. Patienterna börjar i stället använda mer av andra typer av läkemedel.


Under sex år har sjuksköterskan Kristina Narbro följt ett stort antal överviktiga personer som deltagit i Sos-studien vid Sahlgrenska universitetssjukhuset. Sos-studien är en fetmastudie som pågått sedan 1987.  I en första studie jämförde Kristina Narbro läkemedelskonsumtionen hos en grupp överviktiga personer med en kontrollgrupp bestående av normalviktiga personer. I gruppen med överviktiga låg kvinnornas kroppsmasseindex, BMI, över 38 och männens över 34, vilket var långt över gränsen för fetma.

- Läkemedelskostnaderna visade sig vara mycket högre bland dem som var överviktiga än i referensgruppen. Kostnaderna för de feta personerna var 1400 kronor per år och person, medan motsvarande siffra var 800 kronor bland de normalviktiga, säger Kristina Narbro.  I den andra studien deltog 510 överviktiga personer som genomgått magsäckskirurgi. Kontrollgrupp var 455 överviktiga personer som i stället fick vård i primärvården.  Över en period på sex år sjönk kostnaderna kraftigt för diabetes- och hjärt-kärlmediciner i den opererade gruppen. Diabeteskostnaden minskade med i genomsnitt 90 kronor per person och år, och hjärt-kärlkostnaden med ungefär 190 kronor. Men i stället steg andra kostnader.  Risk för anemi efter operation  - Framför allt ökade kostnaderna för behandling av exempelvis anemi, som kan uppstå till följd av ingreppet, gastrointestinala sjukdomar och värk. Totalt sett blev läkemedelskostnaderna per person och år nästan lika stora i de båda grupperna, säger Kristina Narbro.  Men kirurgi medför andra vinster. Viktnedgången var i genomsnitt 20 kilo i den opererade gruppen efter sex år, medan personerna i kontrollgruppen låg kvar på samma vikt som tidigare.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev