fredag9 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

KI:s förra prorektor fälls för forskningsfusk

Publicerad: 10 september 2020, 05:52

close Karin Dahlman-Wright avgick för precis ett år sedan som prorektor för Karolinska Institutet. Foto: Erik Cronberg

Karin Dahlman-Wright har gjort sig skyldig till oredlighet i forskning, anser Nämnden för prövning av oredlighet i forskning.

Ämnen i artikeln:

Karolinska institutetNpofKarin Dahlman-Wright

Artikeln är uppdaterad med mer fakta om ärendet.

Det är i fyra artiklar som Karolinska institutets tidigare prorektor bedöms ha gjort sig skyldig till forskningsfusk. I samtliga fyra artiklar förekommer felaktiga bilder, vilka enligt nämnden är att betrakta som förfalskningar. Dessa ska ha tillkommit till följd av grov oaktsamhet.

I tre av de totalt sju bedömda artiklarna frias Karin Dahlman-Wright. I de fallen anser nämnden att ingenting framkommit som visar att bilder skulle ha manipulerats. De andra artikelförfattarnas ansvar har inte prövats.

För precis ett år sedan avgick Karin Dahlman-Wright från prorektorsposten, efter ett utlåtande från Göteborgs universitet om oredlighet i forskning i ett fall. Till Dagens Medicin sa hon då att anledningen till att hon lämnade posten var för att det blev ”en för stor belastning” för henne själv och Karolinska Institutet. Hon sa också att hon fortsatt anser sig vara oskyldig till vetenskaplig oredlighet och att hon skulle fortsätta kämpa för att bli friad.

Efter att Göteborgs universitet lämnade sitt utlåtande var det upp till Karolinska institutets rektor Ole Petter Ottersen att fatta beslut i frågan om oredlighet. Men ärendet blev inte färdigutrett innan årsskikftet då den nya ordningen för beslut i oredlighetsärenden trädde i kraft. Därför överlämnades ärendet till den nybildade Nämnden för prövning av oredlighet i forskning.

Nämndens beslut fattades den 4 september i 2020. Ärendet handlade ursprungligen om påstådda felaktigheter i totalt tio artiklar. Men tre av dessa artiklar har inte prövats av nämnden då preskriptionstiden om tio år har löpt ut.

Karin Dahlman-Wright har svarat Dagens Medicin att hon avböjer en intervju.

Läkartidningen var först att rapportera om att Karin Dahlman-Wright fälldes.

Relaterat material

Ottersen slipper fatta beslut om Dahlman-Wright

Karin Dahlman-Wright tillbaka på hög post vid KI

Karin Dahlman-Wright avgår som prorektor för KI

KI:s prorektor anses skyldig till oredlighet i forskning

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev