tisdag26 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

KI:s rektor reser inte till Iran

Publicerad: 10 februari 2017, 14:30

Karin Dahlman-Wright, Ahmadreza Djalali och Stefan Löfven.

I helgen reser en stor svensk delegation till Iran under ledning av statsminister Stefan Löfven. Men på grund av fallet med den avrättningshotade forskaren Ahmadreza Djalali kommer inte Karolinska institutets vikarierande rektor Karin Dahlman-Wright följa med som tänkt.

Ämnen i artikeln:

Karolinska institutetAhmadreza Djalali

Carl-Magnus Hake

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se


– Vid en sammantagen bedömning har KI:s rektor bestämt sig för att inte följa med på statsbesöket.  Mer än så kan vi inte gå in på detta, skriver KI:s presschef Anna von Coswant i ett melj till Dagens Medicin.

Karolinska institutet hade bjudits med eftersom ett av de prioriterande områdena för resan var utbildning och forskning. Programmet för Karin Dahman-Wright var dock inte fastlagt då hon tackade nej att ingå i delegationen.

Dagens Medicin och flera andra medier har tidigare skrivit om den KI-anknutne iranske forskaren Ahmadreza Djalali som sedan flera månader sitter fängslad i Teheran, anklagad för spioneri och fiendeskap mot Gud, där bägge brotten har dödsstraff på straffskalan. Hans skicka ska vara mycket dåligt efter flera veckors hungerstrejk.

Vid tiden för gripandet bodde Djalali i Sverige, där han föreberedde sig för en docentur vid Karolinska institutet. Han anses vara en internationell auktoritet inom området katastrofmedicin och flera svenska kollegor har engagerat sig i hans öde.

De senaste nyheterna från Iran är dock inte positiva.   
Amnesty International, som tagit upp Ahmadreza Djalalis fall i en så kallad blixaktion, fick i onsdags besked att forskaren på nytt hålls fängslad på en avdelning som drivs av underrättelsetjänsten och att han där sannolikt hålls isolerad. Enligt uppgift ska Ahmandreza Djalali fortfarande också hungerstrejka.

Under statsbesöket kommer Dajalis situation lyftas från officiellt håll.

– På något sätt kommer vi att ta upp detta. Vi överväger alltid det bästa sättet och vi kommer att ta upp detta på något sätt under mitt Iran-besök, säger Stefan Löfven till TT.

Relaterat material

KI-anknuten forskare hotas av avrättning

UD söker svar om fängslad KI-forskare

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev