torsdag1 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

KI:s vicerektor under intern utredning

Publicerad: 26 april 2017, 15:11

Martin Ingvar.

Foto: Pax Engström Nyström

UPPDATERAD Karolinska institutets vicerektor Martin Ingvar utreds av internrevisionen och har tagit timeout från delar av sina uppdrag.

Ämnen i artikeln:

Karolinska institutet

Professor Martin Ingvar påstås ha tjänat flera miljoner på att sälja en it-plattform som enligt kritiker utvecklats gemensamt av KI och Stockholms läns landsting, skriver Dagens Nyheter. Martin Ingvar är ordförande för styrgruppen i det gemensamma it-projektet som heter Program 4D.

Han har nu tagit timeout som ordförande i styrgruppenmen men kvarstår som vicerektor.

Bakgrunden till affären är en it-plattform, inom ramen för Program 4D, som tagits fram för att föra ihop information från bland annat journaler, kvalitetsregister och biobanker och göra det tillgängligt för både patienter och forskare. It-lösningen har sedan vidareutvecklats av Martin Ingvar. Genom ett nystartat bolag har han sedan sålt vidare plattformen, tillsammans med vd:n för 4D-projektets it-leverantör.

Peter Ambroson, chefen för KI:s internrevision, säger till Dagens Medicin att upprinnelsen till granskningen är att hälso- och sjukvårdsdirektör Barbro Naroskyin i Stockholms läns landsting hade fått höra hård kritik från ett delprojekt inom 4D. Kritikerna i delprojektet känner sig förfördelade för att Martin Ingvar först har lånat ut plattformen till delprojekt inom 4D och sedan lyft ut plattformen från projekten för att kommersialisera den med en partner. Det gör att delprojektet inom 4D har bedömt att de inte kan utveckla plattformen vidare, uppger Peter Ambroson vid samtal med Dagens Medicin.

Varför gör ni en intern revision av Martin Ingvar?

– Barbro Naroskyin signalerade till KI:s ledning att vi skulle klargöra om det hade gått rätt till när Martin Ingvar sålde rättigheterna till en it-plattform, som delvis har tagits fram inom projektet 4D, säger Peter Ambroson till Dagens Medicin.

Kollegorna blev medvetna om affären först när det bolag som köpte it-plattformen gick ut med ett pressmeddelande i februari. Plattformen såldes för 2 miljoner kronor och 100 000 aktier, vilket motsvarade ungefär 4,4 miljoner kronor, enligt Dagens Nyheter.

Internrevisionen tittar på om något gått fel till när man sålde rättigheterna.

Utreds Martin Ingvar för jäv?

– Det kan vara en del, det är en anledning till att han tar timeout från 4D. Vi tittar på hanteringen om det har skötts på rätt sätt internt på KI. Jäv är ju en av sakerna som vi tittar på, säger Peter Ambroson.

Barbro Naroskyin, hälso- och sjukvårdsdirektör i Stockholms läns landsting, anser att uppgifterna är oroande eftersom projektet är så pass stort och viktigt och säger till DN:

– Jag vill ju också bringa klarhet i det här påståendet. Sedan har jag fått information om att KI har startat en internrevision. Jag tycker att det är bra och vi får se vad den visar.

Projekt Program 4D syftar till att ta fram nya vårdmetoder och mäta vårdkostnader för artriter, bröstcancer, typ 2-diabetes och hjärtsvikt, och har sedan starten 2013 fått totalt drygt 133 miljoner kronor i anslag från landstinget och KI. Det har även fått statligt forskningsanslag från Vinnova.

Martin Ingvar svarar på kritiken i en intervju med Dagens Medicin.

KATARINA EKSPONG OCH BOEL HALLDÉN

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev