Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

KKV: begränsa bidrag till ombud

Publicerad: 1 november 2013, 07:00

Konkurrensverket anser att bidrag till apoteksombud bör undvikas – något som regeringen redan har beslutat att apotek kan söka bidrag för.


I ett yttrande till Läkemedelsverket skriver Konkurrensverket, KKV, att bidragsfinansiering till apoteksombud bör undvikas för att säkerställa konkurrensneutraliteten.  Regeringen har dock redan beslutat att apoteken ska kunna söka bidrag för att starta apoteksombud i glesbygd.

”När det gäller det stöd som planeras och genomförs för apoteksombud, är det viktigt att det begränsas till att kompensera för kostnader som inte kan täckas på marknadsmässiga villkor”, skriver Karin Roberts, biträdande avdelningschef på Konkurrensverkets läkemedelsgrupp, i ett mejl till nyhetsbrevet Apoteksmarknaden.

Konkurrensverket skriver också i sitt yttrande att det är viktigt att ett nytt regelverk för apoteksombud inte enbart riktar sig till redan etablerade aktörer när Apoteket AB:s skyldighet att behålla ombuden upphör 30 juni 2015. I stället bör reglerna stimulera till nyetableringar.

LINA ÖSTERBERG

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev