Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

KKV: Ingen kartell bakom prismönster

Publicerad: 4 oktober 2013, 13:22

Prismönstren för generika beror troligen inte på samarbete mellan företagen, enligt Konkurrensverket. Men utredningen är fortfarande öppen.


I går, torsdag, uppmärksammades en konsultrapport som antydde att leverantörssamarbeten kunde förekomma mellan generikatillverkare.

Konkurrensverket, som utredde misstankarna redan i våras, tror dock inte att de märkliga prismönster som uppmärksammas i rapporten beror på någon olaglig kartell mellan läkemedelsföretagen.

– Vi kunde inte hitta något som visade på att det skulle ha skett något informationsutbyte, utan snarare på att det här skulle kunna förklaras av vanliga kommersiella, företagsekonomiska överväganden, säger Karin Roberts på Konkurrensverkets läkemedelsgrupp till Dagens Apotek.

Rapporten hade Sveriges apoteksförening beställt. Branschföreningen gjorde också en anmälan till Konkurrensverket, som startade en utredning i våras.

I rapporten illustreras prisutvecklingen för vissa generika med ett sicksackmönster. Det uppstår när två konkurrerande tillverkare turas om att lägga sig lägst i pris varannan månad, för att vinna Tandvårds- och läkemedelsförmånsverkets upphandling och därmed få sin produkt utsedd till periodens vara. De misstänkta prismönstren syntes i 53 fall, enligt rapporten.

Men efter att ha tittat närmare på frågan tror inte Konkurrensverket att bolagen behöver ha samarbetat för att sicksackmönstret ska uppstå. Det uppger TV 4 Nyheterna.

– Man sätter priset en gång i månaden och prissättningen är transparent. Det är när du börjar utbyta information konkurrenter emellan på annat sätt än genom prissignalering som det är otillåtet, säger Karin Roberts.

Just nu arbetar ingen på Konkurrensverket aktivt med att granska misstänka samarbeten i generikabranschen. Men ärendet har inte avskrivits helt.

– Utredningen är öppen i väntan på om det skulle komma in fler tips som kan föranleda någon aktivitet. Men vi mer tror mer på teorin om att det skulle ha skett en naturlig uppdelning. Det här rör ju sådana substanser där det bara finns två produkter i utbytesgruppen, och det är inte så svårt att förstå att priskonkurrensen då bli lägre än om det skulle komma in ett tredje läkemedel, säger Karin Roberts.

Konkurrensverket har även tidigare tittat på de märkliga prismönstren. Men det var först efter Sveriges apoteksförenings anmälan som myndigheten startade en utredning om misstänkt kartellverksamhet.

– I våras kom det in ett mer konkret tips om att det skulle finnas ett informationsutbyte och ett otillåtet samarbete bakom de här sicksackpriserna och då öppnade vi ett ärende.

Var det bara Sveriges apoteksförenings rapport som låg till grund för er utredning, eller fick ni in fler tips?

– Det kan jag inte säga, där råder det fortfarande sekretess. Men de här graferna ser ju väldigt uppseendeväckande ut och innan man börjar titta djupare på frågan så tror man ju att det måste röra sig om en uppgörelse. Vår slutsats var ändå att det inte nödvändigtvis behöver vara så, säger Karin Roberts.

Under torsdagen kommenterade inte Konkurrensverket frågan inledningsvis, eftersom utredningar om misstänkt kartellverksamhet vanligtvis omgärdas av sträng sekretess. Men myndigheten har nu gjort en ny sekretessprövning och kan därför berätta om utredningen för Dagens Apotek.

LINA ÖSTERBERG

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News