Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

KKV kräver böter av Västernorrland

Publicerad: 2 september 2016, 11:09

Landstinget Västernorrland bröt mot lagen när de tecknade ett avtal värt nästan tio miljoner utan annons. Det anser Konkurrensverket som nu kräver landstinget på 700 000 kronor i böter.


Ämnen i artikeln:

Landstinget Västernorrland

Det var i början av 2015 som Landstinget Västernorrland behövde rekrytera en länschef för kardiologi och akutvårdsavdelningar. Flera personer uppfyllde kraven på tjänsten, men när landstinget ville anställa den mest kvalificerade krävde denne att få anlitas genom sitt eget bolag. Detta gick en chef inom landstinget med på och tecknade ett fyraårigt avtal värt 9 984 000 kronor.

Men den övre gränsen för direktupphandlingar ligger på drygt en halv miljon kronor, om det inte finns särskilda skäl. Det gjorde det inte i detta fall, enligt Konkurrensverket, som nu har ansökt om upphandlingsskadeavgift hos Förvaltningsrätten i Härnösand.

– Man ska avsluta det spår man påbörjat. Här började det som ett anställningsförfarande men i slutet bytte man spår till upphandling, säger Kristoffer Sällfors, processråd på Konkurrensverket.

Konkurrensverket kan maximalt kräva böter på 10 procent av avtalets värde, i detta fall nästan en miljon kronor. Verket skriver i beslutet att det saknas förmildrande omständigheter och att sanktionsvärdet ska vara högt, men stannar ändå på 700 000 kronor.

– Vi sparar högre procentsatser till ännu allvarligare överträdelser, exempelvis när det varit ett genomtänkt planerat upplägg i syfte att kringgå lagstiftningen, säger Kristoffer Sällfors.

Landstingets tf förvaltningschef Thomas Olsson har tidigare uppgivit för Dagens Medicin att personen som gjorde rekryteringen gick utanför sina befogenheter. Nu skriver landstinget på ett yttrande till domstolen.

– Möjligtvis kommer vi ha synpunkter på beloppet, säger Thomas Olsson.

En konsekvens av händelsen är att det finns ett förslag på att utöka kravet på så kallad kontrasignering av upphandlingar, alltså att högre chefer godkänner dem.

– Vi håller på att utreda vilka konsekvenser det skulle få. Det kan ju bli så att beslut tar längre tid.

Den aktuelle chefen jobbar kvar.

Relaterat material

Västernorrland riskerar böter för mångmiljonkontrakt

ISABELLE BECKMAN

Ämnen i artikeln:

Landstinget Västernorrland

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev