Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Klarar inte av parallellimporter

Publicerad: 25 oktober 2012, 08:53

Ett obegripligt felmeddelande kan dyka upp vid beställning av parallellimportared läkemedel i Pascal. Enligt Inera ligger felet hos Apoteket.


Den som försöker beställa vissa parallellimporterade läkemedel i Pascal dos möts av ett obegripligt felmeddelande. Det är Apoteket AB:s fel, anser Inera. Ja, men låt oss sluta leta syndabockar, svarar Apoteket.

Landstingsägda bolaget Inera, som bland annat hanterar Pascal dos, uppmärksammades om problemet med parallellimporterade läkemedel i början av oktober när en läkare på en vårdcentral i Stockholm hörde av sig och undrade vad som låg bakom felmeddelandet ”inparameter saknas”.

Efter en stunds huvudbry konstaterade Nationella kundsupporten Pascal att felet låg någon annanstans. Närmare bestämt hos Apoteket AB.

Flera parallellimporterade läkemedel kan nämligen ha samma varunummer vilket kan hanteras av Pascals läkemedelsregister men inte av Apoteket AB:s.

– Och den som försöker beställa ett sådant läkemedel möts i dag av en obegriplig kod som skickas från Apoteket AB till Pascal, säger Peter Öberg på Inera.

På Apoteket AB svär man sig först fri från ansvar men medger sedan att man felat.

– Det finns ett fel i hur vårt system hanterar parallellimporterade varor och det pågår nu arbete för att hitta lösningar, säger Eva Fernvall, varumärkesdirektör på Apoteket AB.

Hon förklarar att det hypotetiskt sätt kan inträffa vid beställning av i princip alla parallellimporterade varor men förtydligar samtidigt att de inte är så många och att felet således inte är så omfattande.

Enligt Eva Fernvall ska Apoteket AB också ha föreslagit ett antal olika lösningar för Inera.

Men Inera uppger att felet ligger i ert system?

– Jag tycker att det är tråkigt att leta syndabockar, det är ingenting som vården tjänar på. Det är bättre att vi försöker hitta lösningar, svarar Eva Fernvall.

Till den som i dag möts av felmeddelandet ger Pascal dos ger Pascals kundsupport råder att skicka ett e-recept i stället på varan. Eller testa en annan förpackningsmodell, vars varunummer förhoppningsvis stämmer.

Jens Krey

Teamledare – nyheter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev