tisdag31 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Klart med ettårigt avtal

Publicerad: 24 maj 2016, 13:50

Foto: Thinkstock

Sveriges Farmaceuter och Svensk Handel har skrivit på ett ettårigt avtal för majoriteten av landets 10 000 farmaceuter.

Ämnen i artikeln:

Sveriges FarmaceuterSvensk Handel

Annika Carpman

annika.carpman@dagensmedicin.se


Precis som tidigare blev det ett sifferlöst löneavtal där löneökningen bestäms lokalt för medlemmarna hos Apoteket AB, Apotek Hjärtat, Kronans Apotek och Lloyds Apotek. Arbetsgivaren ska avsätta 0,2 procent till deltidspension, så kallad flexpension, enligt arbetsgivarorganisationen Svensk Handel.

I avtalet finns bland annat en skrivning om att rådgivning och kompetens ska väga tungt vid lönesättningen, skriver Sveriges Farmaceuter på sin webbplats. Fackförbundet har också fått med rätten till rast efter fem timmar. Däremot blev det åter nej till kravet på fyra veckors sammanhängd sommarsemester.

Utlåning av personal mellan apotek var länge en stor stötesten i förhandlingarna. Där ska nu en partsgemensam arbetsgrupp ta fram ett gemensamt synsätt och ny avtalstext vad gäller utlåning. Klart är dock att utlåning i första hand ska ske på frivillig basis samt att arbetsgivaren ska ta hänsyn till den anställdes livssituation.

– Vi kan konstatera att vi i vissa delar rönt framgång i frågan om utlåning, även om vi inte kom så långt som vi ville. Vi ville tydliggöra i vilka situationer som man kan bli beordrad till utlåning, säger Christer Borg, förhandlingschef på Sveriges Farmaceuter, på förbundets webbplats.

Det nya kollektivavtalet gäller från den 1 maj 2016 till den 30 april 2017.

Relaterat material

Påökt för apotekstekniker

Apoteksavtal klart med Almega

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev