Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Klart med franchisetagare

Publicerad: 1 oktober 2010, 12:18

Apotekaren Thomas Carlsson blir Apoteket AB:s första franchisetagare.


I dag, fredag, byter Thomas Carlsson roll från apotekschef till franchisetagare på Apoteket Kronan i Uppsala.

Han blir därmed den förste att ta över ett av de 50 apotek som Apoteket AB vill driva i franchiseform.

– Vi har ett antal franchisetagare som vi är helt klara med, men ingen mer som har fått helt klart med alla tillstånd från Läkemedelsverket, berättar Ulrika Eriksson, direktör för marknad och sortiment på Apoteket AB, för Dagens Apotek.

Under första halvåret 2011 ska alla 50 apotek ha bytt driftsform. Vilka dessa apotek blir är ännu inte helt klart.

– Vi har bestämt oss för 28 apotek som ska drivas i franchiseform, baserat på var driftsformen är lämpligast, säger Ulrika Eriksson.

Ytterligare 22 apotek i kedjan ska alltså utses för att erbjudas intresserade företagare. Det kan också bli aktuellt med fler än 50 franchiseapotek i framtiden, om utvärderingar visar att de första fungerar bra.

Den som vill bli franchisetagare inom Apoteket AB måste starta ett eget aktiebolag, vilket förutsätter ett startkapitel på minst 100 000 kronor. Dessutom ska en inträdesavgift och en franchiseavgift betalas till Apoteket AB. Storleken på dessa avgifter är dock hemliga.

Franchiseföretagaren får bland annat hjälp av Apoteket AB med bokföring och löneadministration samt tillgång till lokal och produkter.

– En viss del av sortimentet är obligatorisk och en viss del kan franchisetagarna välja själva om de vill sälja eller ej. Men de kan inte sälja produkter som inte är godkända av Apoteket AB, säger Ulrika Eriksson.

Apoteket AB letar just nu efter fler franchisetagare.

– Vi rekryterar fortlöpande och det finns många intressenter. Det är en ganska gedigen rekryteringsprocess med både intervjuer och tester, säger Ulrika Eriksson.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev