tisdag6 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Klart med nätjournaler i Uppsala

Publicerad: 6 november 2012, 15:11

Med start i veckan kommer patienterna i Uppsala län kunna läsa sina signerade journaler på nätet .


JK

Jens Krey

jens.krey@dagensmedicin.se


Nu är det färdigdiskuterat. från och med den här veckan kommer patienterna i Uppsala län kunna läsa sina signerade journaler på nätet – och så snart det är möjligt även de osignerade.

– Vi har haft en väldigt konstruktiv diskussion med läkarföreningen kring detta, säger Ludvig Larsson (FP) ordförande i produktionsstyrelsen i Landstinget i Uppsala län med anledning av att den nya tjänsten, som skulle ha lanserats i oktober, försenats.

Diskussionen har bland annat handlat om huruvida patienterna även ska få kunna ta del av osignerade journaler, vilket landstinget vill, eller inte, vilket är det alternativ som Uppsala allmänna läkarförening förespråkar.

Men nu står det alltså klart att från och med den 8 november kommer patienter över 18 år med hjälp av e-legitimation kunna läsa sina signerade journaler via nätet.

Är er ambition fortfarande att lägga ut osignerade journaler när det är tekniskt möjligt?

– Ja, säger Ludvig Larsson.

När de osignerade journalerna ska bli tillgängliga kan dock varken han eller IT-ansvariga i landstinget svara på och det kan dröja till efter årsskiftet.

Anna Rask-Andersen på Uppsala allmänna läkarförening skrattar länge åt beskrivningen av landstingets och läkarförenings dialog och säger sedan:

– Ludvig Larsson tror kanske att han kommer att vinna röster på det här, men jag tror inte att det är det här som avgör hur folk röstar. Jag tror att det är viktigare att det finns vårdplatser på Akademiska sjukhuset än att patienterna kan läsa sina journaler. Finns det inga vårdplatser finns det ändå inga journaler att läsa.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev