Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

torsdag06.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Klart med ny centrumbildning

Publicerad: 26 maj 2010, 12:12

I dag beslutade riksdagen planenligt att Apotekens Service ska kunna lämna ut uppgifter om läkemedelsuttag till landstingen. Dessutom klubbades Läkemedelsverkets nya centrum för bättre läkemedelsanvändning.


Propositionen som antogs i dag, som Dagens Apotek skrivit om tidigare, innebär bland annat att Läkemedelsverket ska samordna nationella insatser och forskningsprojekt som rör läkemedelsanvändning.

Den 1 juli bildas en ny enhet inom Läkemedelsverket som bland annat inkluderar sex personer som i dag arbetar med forskning och utredning inom Apoteket AB. Dessa personer kommer dock att fortsätta med sitt arbete där de idag befinner sig, i närheten av universitet och sjukhus.

Dessutom ska Läkemedelsverket bilda ett nationellt råd för bättre läkemedelsanvändning, med representanter från andra myndigheter och intressenter.

Enligt verket ska rådet ha ett första konstituerande möte efter sommaren. Läkemedelsverkets generaldirektör Christina Åkerman blir ordförande och ska leda arbetet i rådet.

Riksdagen beslutade också att den så kallade läkemedelsförteckningen ska innehålla uppgifter om namn, yrkesspecialitet och arbetsplats på den som har skrivit ut läkemedlen.

Dessutom klubbades att Apotekens Service AB ska kunna lämna ut uppgifter till landstingen om vilka läkemedel som patienter har tagit ut.

Landstingen ska få använda uppgifterna i sin medicinska uppföljning, men patienternas identitet ska vara skyddad.

Propositionen som antogs heter "Ökad kvalitet vid läkemedelsförskrivning". Den innehåller förslag från betänkandet ”Patientdata och läkemedel m m” och promemorian ”Bättre läkemedelsanvändning på en omreglerad apoteksmarknad”.

Riksdagen avslog samtidigt 14 motioner i läkemedelsfrågor, varav 6 från miljöpartiets riksdagsledamot Thomas Nihlén.

Läs propositionen här nedan. Lagändringarna träder i kraft den 1 juli.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev