Nyheter
Klart med nytt avtal
Publicerad: 27 april 2012, 17:00
Sent på fredagseftermiddagen enades Farmaciförbundet, Unionen och Almega om ett nytt kollektivatal. Även arbetstiden får nya regleringar.
Det nya kollektivavtalet för Farmaciförbundet och Unionen är ettårigt och ger en genomsnittlig löneökning på 2,6 procent, på samma nivå som andra avtal i årets lönerörelse. För den enskilda anställda ger avtalet dock inga garantier om en löneökning.
– Jag är mest nöjd med att vi fick ett löneavtal som inte var sifferlöst, säger Farmaciförbundets ordförande Carina Jansson till Dagens Apotek.
Hon berättar att en undersökning bland medlemmarna visat att det fanns ett starkt önskemål om ett avtal med en fast procentsats. Och med tanke på att apoteksbranschen har problem med sina vinster ser hon det som en trygghet för medlemmarna att det också blev så.
Den nuvarande nivån på OB-ersättningen blir kvar med det nya avtalet, liksom femdagarsveckan och uppsägningstiden på sex månader för den som har fyllt 55 år. Alla dessa punkter har Almega velat förändra.
Farmaciförbundet och Unionen å andra sidan har fått backa på sina krav på fyra veckors sammanhängade semester under perioden juni till augusti. Att få till ett löneavtal bedömdes som viktigare.
Hur ser du på att ni, men inte Farmacevtförbundet, har nått ett färdigt kollektivavtal?
– Vi hade ju samarbete och diskussioner förbunden emellan inför det här och även under tiden. I onsdags visade det sig att Farmacevtförbundet värderade kravet på fyra veckors semester under juni, juli, augusti så högt att de inte ville släppa det, säger Carina Jansson.
Men Farmaciförbundet bedömde att det var viktigare att få ett löneavtal än att fortsätta driva semesterkravet.
Du är inte rädd att Farmacevtförbundet får ett bättre avtal på den punkten när ni skrev på tidigare?
– Då får vi i så fall gå tillbaka till Almega och ta en diskussion. Det är jätteviktigt med samma villkor när det gäller apoteksanställda.
Från arbetsgivarsidan är man nöjd med att de allmänna anställningsvillkoren har kompletterats med ett avtal om arbetstidens förläggning. Nu får arbetsgivaren möjlighet att lägga schema för en längre period och samtidigt anpassa arbetstider mer efter behov. Den genomsnittliga arbetstiden ska räknas ut för fyra månader.
— Det kan innebära stor skillnad, då man kan anpassa schemat mer till växlingar i behov av öppettider, säger Åsa Ramel, förhandlingsledare på Almega.
Farmaciförbundet anser att avtalet ger tydligare regleringar på området. Reglerna kan tillämpas efter den 1 januari 2013. Den genomsnittliga arbetstiden ska vara 38,5 timmar per vecka och ingen enskild arbetsvecka kan vara längre än 45,5 timmar.
Relaterat material
CHARLOTTA KJELLBERG