Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Klassklyftor syns i vården

Publicerad: 14 maj 2009, 06:55

Klassklyftor syns i vården

Foto: Lars-Erik Holm.

Det finns oacceptabla skillnader i hälsa mellan olika grupper av medborgare, anser Socialstyrelsens generaldirektör Lars-Erik Holm.


I dag, torsdag, överlämnar Socialstyrelsen sin Hälso- och sjukvårdsrapport 2009 till regeringen. I rapporten syns många positiva trender, men också en del avgörande problem, skriver Lars-Erik Holm tillsammans med projektledaren Ingrid Schmidt och utredaren Henrik Moberg i en debattartikel i Dagens Nyheter.

Det handlar om fragmenterade vårdprocesser som inte sätter patientens behov i centrum, det handlar om en alltför stark fokusering på behandlande i stället för förebyggande insatser och det handlar om oacceptabla skillnader i hälsa mellan olika grupper av medborgare , förklarar de.

Artikelförfattarna pekar bland annat på att dödstalen i sjukdomar som sjukvården kan behandla är mer än tre gånger så höga för lågutbildade som för högutbildade.

Och trots att många dödsfall i hjärt-kärlsjukdom och de största cancersjukdomarna skulle kunna förebyggas om vården arbetade aktivt med att främja hälsosamma levnadsvanor så har bara 30 procent av de patienter som sökt vård under det senaste året fått diskutera levnadsvanor med vårdpersonalen, argumenterar de vidare.

Lars-Erik Holm, Ingrid Schmidt och Henrik Moberg uppmanar hälso- och sjukvården att utveckla det hälsofrämjande och sjukdomsförebyggande arbetet och i betydligt högre utsträckning än i dag inkludera patienten och närstående i planering och genomförande av vård och behandling.

Läs rapporten:

 Hälso- och sjukvårdsrapport 2009  (i PDF-format)

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev