Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Klimatet ett stort hälsohot

Publicerad: 14 maj 2009, 08:44

Klimatförändringar kommer att påverka miljarder människors hälsa, enligt en ny omfattande rapport i tidskriften Lancet.


Värmeböljor kommer att kräva fler dödsfall. Försämrad vatten- och matförsörjning kommer att leda till undernäring. Extrema klimathändelser, som orkaner och cykoner, kommer att innebära skador för ett stort antal människor.

Forskare vid University College London i Storbritannien publicerar i dag, torsdag, en omfattande rapport i tidskriften Lancet där klimatförändringar uppges vara vår tids största hälsohot.

I arbetet har forskare från en mängd olika discipliner deltagit. Man har särskilt riktat in sig på sex områden: sjukdomar och dödlighet, matförsörjning, vatten och sanitet, skydd för bosättningar, extrema händelser och folkvandring.

Rapporten slår bland annat fast att mat- och vattenförsörjning blir en allt viktigare fråga på grund av klimatförändringarna. Forskarna uppger att spannmål är betydligt känsligare för temperaturändringar än vad man tidigare har trott. En grads skillnad i medeltemperatur kan påverka skörden med 17 procent.

Klimatförändringarna utsätter enligt rapporten miljarder människor för ökade hälsorisker.

De pekar bland annat på att ett ändrat klimat kan påverka antalet infektioner och uppger att malaria och denguefeber kommer att bli allt vanligare.

Författarna bakom studien vill nu att medicinska institutioner och universitet gör gemensamma uttalanden för att sätta press på politiker. De hoppas också på en stor konferens om klimatförändringarnas påverkan på hälsan.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev