Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Klinik får JO-kritik

Publicerad: 3 december 2012, 07:25

En klinikchef kan inte fatta ett beslut om besöksförbud. Det anser JO och riktar kritik mot en klinik som hindrade en mamma från att besöka sin sjuka dotter.


Neurologiska kliniken på Skånes universitetssjukhus kritiseras av Justitieombudsmannen, JO, efter att de förbjudit en kvinna att besöka sin svårt sjuka dotter.

Det var i oktober som en mamma fick besked per telefon att hon fått besöksförbud. Beslutet hade fattats av en klinikchef och bakgrunden var att mamman ansågs vara en fara för sin dotter eftersom hon motsatte sig den behandling som dottern fick.

Enligt kliniken ska det ha hänt saker som bidrog till arbetsmiljöproblem för den personal som vårdade kvinnan. Det skriver Skånska Dagbladet.

Mamman anmälde då kliniken till JO eftersom hon ansåg att hon inte fick möjlighet att överklaga beslutet, och hon är även missnöjd med att hon inte fick ut kopior på dotterns journal trots att hon bad om dem.

Nu kritiserar JO kliniken eftersom en klinikchef inte kan fatta ett beslut om besöksförbud. I stället ska regionstyrelsen, eller den som regionstyrelsen delegerar ansvaret till, fatta beslutet. Det beror på att besöksförbud går under kommunallagen.

I sin utredning skriver JO att anhöriga till svårt sjuka personer måste ha möjligheter att besöka patienter, men att det ändå under vissa förhållanden kan vara nödvändigt med besöksförbud.

HANNAH DAVIDSSON

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev