Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Kloka gummor hade rätt – groblad kan läka sår

Publicerad: 18 april 2012, 09:56

I många århundraden har groblad använts som medicinalväxt. Nordens kloka gummor har lagt om sår med bladen. En ny avhandling visar att de gjorde rätt.


Ämnen i artikeln:

Läkemedel

Groblad har sårläkande egenskaper. Det slår Muhammad Zubair fast i sin avhandling inom växtförädling och bioteknik vid Sveriges lantbruksuniversitet, SLU.

Redan under antiken i Grekland kände man till grobladens läkande effekt. Växten har också haft en mycket viktig plats i nordisk folkmedicin. Men det har bara gjorts ett fåtal vetenskapliga studier av bakgrunden till växtens egenskaper.

Målet med Muhammad Zubairs studier är att framställa ett ekologiskt odlat växtmaterial med hög halt av bioaktiva substanser och en väl dokumenterad förmåga att läka sår, skriver SLU i ett pressmeddelande.

Zubair och hans kollegor har riktat in sig på grobladens fenolämnen. De har, i olika former, testats på både celler odlade från människa och på riktiga grisöron med positiva effekter.

– Resultaten är mycket lovande, säger forskarna på Balsgård. Det återstår dock en hel del forsknings- och utvecklingsarbete. Vi måste ta reda på mer om exakt vilka substanser som är verksamma vid sårläkning, och därefter kan vi gå vidare med att optimera både växtmaterialet och odlingsmetoderna.

CHARLOTTA KJELLBERG

Ämnen i artikeln:

Läkemedel

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev