fredag27 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Kloning gav mänskliga stamceller

Publicerad: 17 maj 2013, 07:11

Bilden visar en mänsklig äggcell där cellkärnan håller på att tas bort. Detta är de första steget i kloningsprocessen.

Foto: OHSU Photos

För första gången har forskare lyckats göra embryonala stamceller genom att klona mänskliga kroppsceller. Stamcellerna kunde sedan utvecklas till sammandragande hjärtceller.


Carl-Magnus Hake

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se


Ända sedan fåret Dolly klonades år 1996 har forskare förgäves försökt att använda samma metod för att klona – inte en hel människa utan mänskliga embryonala stamceller. Sådana celler tros ha stor potential för olika typer av stamcellsbehandlingar när kroppens vävnad behöver repareras.

Ett tag såg det ut att ha gått vägen, men resultaten från sydkoreanen Woo Suk Hwang, som publicerades år 2004 och 2005, visade sig vara falska. Men nu har alltså forskare till slut lyckats. Bakom bedriften, som publiceras i tidskriften Cell, står Shoukhrat Mitalipov och hans medarbetare vid Oregon Health & Science University i Beaverton, USA.

De tog bort cellkärnorna från mänskliga äggceller och ersatte dem med cellkärnor från fullt utvecklade celler, bland annat från hudceller från ett foster och från en åtta månaders bebis med en sällsynt metabol sjukdom.

Cellerna fick sedan dela sig och bilda blastocyster, det vill säga förstadier till embryon, innan de skördades och överfördes till andra odlingsmedier där de bildade stabila cellinjer. Dessa celler uppvisade bland annat samma typ av genutrycksmönster som stamceller från embryon. Enligt forskarna pekar detta på en lyckad omprogrammering av de ursprungliga kroppscellerna till ett pluripotent stadium där de kan omvandlas till i stort sett alla typer av celler.

Mycket riktigt lyckades Shoukhrat Mitalipov och hans medarbetare också att omvandla stamcellerna till bland annat hjärtmuskelceller, nervceller och leverceller.

Tidigare försök att klona mänskliga celler har gått bet på att mänskliga äggceller är mer sköra än äggceller från andra arter, enligt ett pressmeddleande från Oregon Science & Health University. Nyckeln till att Shoukhrat Mitalipov och hans kollegor nu nått framgång var att de kom på ett sätt att under överföringen av cellkärnan behålla äggcellerna i så kallad metafas, där det genetiska material samlas i mitten av cellen. Detta lyckades genom en kemisk behandling som utvecklades genom parallella försök på äggceller från människor och apor.

Eventuella farhågor om att metoden skulle kunna användas för att skapa kopior av människor tonas dock ner. Trots intensiva försök har Shoukhrat Mitalipov och hans kollegor inte lyckats klona apor, som är våra närmsta släktingar. Forskarna ska också publicera resultat som visar varför deras metod inte fungerar för reproduktiv kloning av människor, rapporterar Nature News.

På senare tid har mycket inom stamcellsforskningen handlat om så kallade inducerade pluripotenta stamceller, IPS-celler, som först togs fram av den Nobelprisbelönade japanen Shinya Yamanaka år 2006. Sådana celler framställs av vanliga kroppsceller som förmås att backa i utvecklingen och därigenom slipper man använda donerade äggceller.

Samtidigt finns det forskare som tvivlar på om IPS-verkligen är lika ”bra” som embryonala stamceller som tas fram genom cellkärnstransfer, den metod som nu är aktuell. Shoukhrat Mitalipov och hans medarbetare gör nu en studie där de jämför IPS-celler och embryonala stamceller som framställts med deras nya metod, skriver Nature News.

Se videofilm med sammandragande hjärtceller som forskarna framställt genom kloning.

Läs abstract till studien:

Masahito Tachibana  med flera. Human Embryonic Stem Cells Derived by Somatic Cell Nuclear Transfer. Cell, publicerad den 15 maj 2013. DOI: 10.1016/j.cell.2013.05.006

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev